Svampexperten: Gyllene läge i skogens skafferi

Med det rikliga regnet efter försommartorkan har svamparna fått en rejäl skjuts och bara väntar på att få bli plockade. Här är svampexperten Annika Fritsch bästa tips till er läsare.

"Att gå i skogen är roligast med sällskap", säger Annika Fritsch som håller i svampvandringar – gärna längst Sörmlandsleden. I korgen finns stensopp, kantarell, smörsopp, champinjon och kremlor.

"Att gå i skogen är roligast med sällskap", säger Annika Fritsch som håller i svampvandringar – gärna längst Sörmlandsleden. I korgen finns stensopp, kantarell, smörsopp, champinjon och kremlor.

Foto: Maya Goldschmidt Wikdahl

Nyköping2023-08-17 11:43

SN möter svampkonsulenten Annika Fritsch i ett skogsbryn på Arnö. Hon har redan varit ute i skogen lite mer än timme och fått ihop en korg full av stensopp, smörsopp, kantareller och flera andra matsvampar. 

– Jag tänkte att jag skulle ha lite att visa upp, säger hon.

Vi slår oss ned i blåbärsriset och hon lägger omsorgsfullt upp svamparna på marken.

– Det är som att massor i skogen växer samtidigt just nu. Det går att hitta blåbär, lingon, tidiga svampar, men även en del senare svampar.

undefined
"Under pandemin gick intresset för friluftsliv upp", berättar Annika Fritsch.

Den torra starten på sommaren, som sedan byttes mot stora mängder regn, har fått vissa tidiga arter att förskjutas av torkan, medan andra som kommer senare lockades fram av regnet. Det finns alltså stora chanser för jackpot, för den som beger sig ut på svampjakt. 

Man bör aldrig äta någon svamp som man inte är säker på går att äta, framhåller Annika Fritsch. Av cirka 6 000 svamparter i Sverige finns cirka 100–150 matsvampar, som anses goda och ofarliga.

– Det är däremot inte farligt att röra vid giftiga svampar. Man kan till och med smaka på och tugga på dem, så länge man spottar ut.

undefined
Såhär lika kan en vanlig kantarell och en falsk kantarell vara. Den falska är något rödare till färgen och är ihålig inuti. Den är ätbar men inte lika god och har en slajmigare konsistens.
undefined
Ett ypperligt exemplar av stensopp.
undefined
Smörsoppen har en smörgul undersida och en lite slemmig ovansida. Det slemmiga går att skala av med kniv, helst redan innan man lägger ned den bland de andra svamparna.

Hennes bästa tips för nybörjaren är att ta sig ut med någon som redan har koll. Om man hittar en svamp man är osäker på bör man ta en bild innan man har plockat den och exempelvis vända sig till Facebookgruppen Svampklapp, där många kännare håller hus. 

Under pandemin fick friluftsliv ett generellt uppsving och med det även svampplockandet, berättar Annika Fritsch. Hon själv har varit intresserad av att gå ut i skogen sedan barnsben, men började banan som svampkonsulent för fyra år sedan. En sådan är en expert som lär ut om svampar för allmänheten.

Hon driver företaget Svampkraft som erbjuder svampvandringar i Nyköpingstrakterna, där hon lär ut exempelvis vilka svampar som är ätliga respektive giftiga och hur man hanterar dem.

– Mitt svampintresse sträcker sig vidare än till matsvampar. Det är roligt att hitta ovanliga arter, därför att det visar på att här finns en värdefull naturtyp. Väldigt mycket av våra gamla skogar med blandade träslag är på utdöende i Sverige.

– Därför blir man glad när man går i en skog där det finns många olika och sällsynta svamparter, för då är det en natur som mår bra.

Annikas bästa svamptips

Ha med kniv och korg ut i skogen. Svampen vill ligga luftigt så inga bakterier gror. Grovrensa bort de dåliga delarna och jord redan på plats i skogen.

Ät ingen svamp du inte är säker på är ätbar.

Ta med en uppdaterad svampbok eller ladda ned appen Svampguiden.

Att vara ute i skogen är roligast med sällskap. Ta med någon som har koll om du känner dig osäker. Om man inte känner någon kan det vara bra att gå ut med en svampkonsulent.

Karl-Johansvamp är godast torkad, då utvecklas smakerna som mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!