Nu blir det lättare att få skolskjuts

Från och med 2020 kommer det bli enklare att ansöka skolskjuts, beslutet kommer kommunstyrelsen fatta på måndag.


Martina Hallström (C), kommunalråd, och Anna Selander, samhällsbyggnadschef berättar att det kommer bli smidigare att få skolskjuts i Nyköpings kommun.

Martina Hallström (C), kommunalråd, och Anna Selander, samhällsbyggnadschef berättar att det kommer bli smidigare att få skolskjuts i Nyköpings kommun.

Foto: Carolin Ericson

Nyköping2019-11-29 20:55

Från och med nästa år kommer riktlinjerna för skolskjuts i kommunen att förändras och göra det enklare och smidigare att få skolskjuts. 

 – Förändringen innebär bland annat att vi både kortar ner avståndet för eleverna till hållplatsen och förenklar för vårdnadshavare som istället för att ansöka om skolskjuts varje år bara kommer att behöva ansöka en gång per stadie, om inte boendesituationen förändras under tiden, säger Martina Hallström (C), kommunalråd, och fortsätter: 

–  Det här kommer att göra det lugnare för alla och leda till ökad trygghet. För det tar kraft och skapar oro för både vårdnadshavare och elever när de inte vet hur det kommer att bli inför kommande år.

Anna Selander, samhällsbyggnadschef, berättar att i nuläget har exempelvis en mellanstadieelev som bor 4 kilometer från skolan eller närmaste hållplats rätt till skolskjuts eller anslutningstaxi från hemmet till hållplatsen och med de nya riktlinjerna kommer sträckan halveras.     

–  Det är stor skillnad för en tioåring att gå 2 eller 4 kilometer, säger Anna Selander. 

En annan skillnad mot tidigare är också att elever som är beviljade plats i särskolan inte längre kommer krävas på läkarintyg att de behöver skolskjuts.   

– Den här satsningen kommer att leda till mindre pappersarbete för både vårdnadshavare och oss. Ska man slå ut den totala kostnaden så tror vi kommer att få igen den i minskad handläggning, säger Anna Selander. 

Förslaget kommer att klubbas igenom i kommunstyrelsen den 2 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!