Nu blir skolstatistiken hemlig

Från och med den 1 september kommer det inte längre vara möjligt att ta del av statistik för enskilda skolor i Sverige. Ett faktum som ingen verkar tycka är bra.

Jan Rosman, Fokusskolans chef, beklagar att statistiken från hans och andra skolor snart försvinner från Skolverkets webbplats.

Jan Rosman, Fokusskolans chef, beklagar att statistiken från hans och andra skolor snart försvinner från Skolverkets webbplats.

Foto: Hanna Andersson/NT

Nyköping2020-08-31 08:11

– Jag tycker att vi ska ha ett öppet samhälle, där vi kan se statistiken, säger Johan Skeppstedt, Vittraskolans rektor, om att i stort sett all skolstatistik snart försvinner. 

Fram till nu har det varit möjligt för vem som helst att ta del av omfattande statistik från skolorna i Sverige på såväl riksnivå, som för enskilda kommuner och skolor. Bland annat har uppgifter om betyg och resultat på nationella prov varit fritt tillgängliga – viktiga underlag för att kunna göra jämförelser mellan skolor.

Men från den 1 september kommer endast övergripande statistik för hela landet att publiceras.

Bakgrunden är att Statistiska centralbyrån, SCB, har gjort en ny tolkning av sekretessreglerna. Den innebär att uppgifter från fristående skolor omfattas av sekretess. Att så är fallet har även slagits fast i domstol. Och eftersom lika villkor ska gälla för kommunala och fristående skolor, kommer Skolverket från och med den 1 september inte heller att publicera någon statistik för kommunala skolor.

Att statistiken försvinner väcker kritik från många håll. Friskolornas riksförbund kallar beslutet för olyckligt. I Nyköping är företrädare för såväl kommunen som för friskolor bekymrade.

Inte minst i ett system där elever fritt kan välja skola är det viktigt att statistiken är allmänt tillgänglig, menar Vittraskolans rektor Johan Skeppstedt.

– I ett sådant system så måste vi kanske snarare öka öppenheten, så att alla kan göra ett medvetet val.

Han får med håll av Jan Rosman, skolchef för Fokusskolan.

– Vi har alltid redovisat all vår statistik, och har velat göra det för att få jämförelser. Vi är en del av det svenska skolsystemet, och statistiken behöver redovisas oavsett huvudman, säger han.

Torbjörn Ekman är sakkunnig åt kommunens barn- och ungdomsnämnd. Även han beklagar att statistiken försvinner och menar att öppenhet och transparens alltid är att föredra.

– Det här är inte optimalt på något sätt. Många blev nog lite tagna på sängen över beskedet.

Torbjörn Ekman hoppas att statistiken ska bli tillgänglig igen i framtiden. Om, och i så fall när, det blir så återstår att se. Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga vilka författningsändringar som krävs för att statistiken ska kunna bli offentlig igen.          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!