– Målbilden är att du ska kunna se havet härifrån och de som badar kommer ha de instängslade djuren bakom sig, säger Elin Hultman, kommunekolog Nyköpings kommun.
Hon står uppe på en av kullarna – vid badets parkeringsplats – och tittar på när skogsmaskinen fäller granar nära den kommunala badplatsen. Det brakar till i skogen när träden faller tungt i backen och damm virvlar upp. De planterades på 70-talet.
SN har tidigare skrivit om de kritiserade avverkningarna i Janstorpsskogen. Hur skiljer sig den här avverkningen?
– De här avverkningarna görs av ett annat syfte. Syftet här är att öppna upp en kulturmiljö och samtidigt skapa en mångfald av arter när vi släpper på för bete, säger Elin Hultman.
Området var en gång en öppen plats för att kunna bevaka inloppet till Nyköping stad. Själva fornlämningen, som anlades på 1600-talet, består av ett system med vallar och vallgravar och kallas för skans.
En annan stor skillnad mot avverkningen i Janstorpsskogen är att vid Örstignäs kommer betydligt fler träd att behållas, det blir inte ett kalhygge på samma sätt. Många träd har fått ett band runt sig, för att de inte ska fällas. Främst lövträd och tallar men även några stora gamla granar och hasselbuskar. Så pass många träd att det kan komma att bli ett problem istället, eftersom tanken är att det ska bli en naturbeteshage.
– Vi kanske går lite för försiktigt fram men bättre det. Då får vi åtgärda det senare i så fall, säger Elin Hultman.
Även metoden att fälla träden skiljer sig åt mot Janstorpsskogen. Närmst parkering kör skogsmaskin på som vanligt men på skansen och närmst vattnet kommer allt arbeta att göras för hand. Hästar kommer frakta bort timmer för att undvika körskador längs med vattnet, där marken är blötare.
Företaget som ska sköta finliret är redan på plats. Det röjer bort sly så att marken blir tillgänglig för de kor och får som förhoppningsvis redan nästa sommar ska gå och beta i området.
Intill badstranden ska det huggas bort björk och gran till förmån för de grova tallarna. Närmast stranden blir en försiktig urglesning av trädskiktet och röja sly.
– Vi vill gynna tallar nära badstranden så att ny kan växa upp och ersätta de som finns där nu, när de dör, säger Elin Hultman.
Efter avverkningen kommer ett stängsel sättas upp. Hela området är dessutom en del av det nya marina naturreservatet.