– Vid kraftigt regn kan vi inte göra så mycket men då är det väldigt utspätt, säger Per Lundgren, driftschef vid Nyköpings vatten.
Det nya varningssystemet som kommunen precis har installerat ska larma när flödena i avloppsledningarna nära Nyköpingsån blir för höga. Alltså när avloppsvattnet riskerar att rinna ut i vattendraget.
Att det är möjligt för avloppsvatten att rinna ut i ån handlar om så kallad bräddning. Avloppssystemet har rör som mynnar ut i ån och fungerar som ventiler. Om systemet korkar igen eller om det kommer för mycket vatten samtidigt vill man undvika att bajsvatten tränger upp i fastigheter. Därför byggs bräddningsrören in i avloppssytemet vid strategiska punkter.
Nio larm har installerats vid lika många bräddningspunkter.
Att regnvatten i sin tur tränger in i avloppssystemet och orsakar bräddning är inget unikt för Nyköping, enligt Per Lundgren.
– Varenda kommun får problem vid skyfall. Ledningarna är inte dimensionerande för att ta emot 50 mm regn på en till två timmar, säger han.
Även om kommunen inte kan förhindra bräddningen vid kraftigt regn så finns det en vinst i att få en varning, anser Per Lundgren. Kommunen kan samla in information och flytta varningssystemet till andra punkter för att se var problemen är som störst och sedan ta med det i beräkningar inför framtiden.
Den största vinsten på kort sikt handlar om bräddning vid regnfria dagar. Då kan kommunens personal åka ut och åtgärda problemet innan utsläppen inträffar, i bästa fall.
– När nivåerna börja stiga så kommer det ett sms till fyra olika telefoner. Den som har beredskap åker ut och tittar.
Tidigare i år bräddade rören i Harg efter att trädrötter letat sig in i avloppsröret och pluggade igen det, vilket SN har rapporterat om. Då fanns inget varningssystem och mängder med avloppsvatten, bindor och kondomer rann ut i Nyköpingsån. Det var en lokal paddlare som slog larm efter att han upptäckt att han "paddlade i avföring".
Nu kan en högtrycksbil åka ut på larm och sedan slå håll på det som sitter fast i röret innan alltför mycket runnit ut.
– Då kanske det bara hinner brädda någon timme, säger Per Lundgren.
De vanligaste anledningarna till stopp handlar just om rötter från träd eller att ledningarna kollapsar för att de är för gamla, berättar Per Lundgren.
Oppeby har varit ett problemområde och fyra kilometer rör har renoverats.