– Nyköping är en stad vid havet så självklart måste vi ha en badplats. Det förväntar sig både turister och Nyköpingsbor, säger Håkan Larsson, ledamot i den lokala företagarorganisationen Nysam.
Det är just Nysam som har tagit initiativ att bilda Kallbadhusets vänner. Syftet med föreningen är att pusha och stötta olika aktörer för att förverkliga drömmen.
Föreningen känner ett stort stöd från Nyköpingsbor och det lokala näringslivet, förklarar Bengt Jansson, verksamhetsledare på Nysam.
– Hotellen brukar till exempel själva lyfta frågan. De ser att Nyköping skulle tjäna på att ha en badplats. Det skulle göra staden ännu mer attraktiv för besökare, säger han.
Frågan om var Nyköpingsbor och besökare ska bada har stött och blötts i många år. Så sent som i maj tog kommunen fram en visionär rapport om hur parkområdet runt kanotstadion skulle kunna utvecklas till en stadspark.
Ett kallbadhus i närheten av kanotstadion ingick i tankarna. En placering som gillas av Kallbadhusets vänner.
– I bästa fall skulle kallbadhuset få ett soldäck som också kan utnyttjas som läktare vid kanottävlingar, säger Birgit Båvner, ordförande i Nysam.
I dag är det inte speciellt lockande att bada i Stadsfjärden. Vattenkvaliteten är inte den bästa. Men framför allt gör en dyig botten – som innehåller gifter från gamla industrier – det tveksamt om ett dopp kan rekommenderas.
Lösningen är ett kallbadhus med bassänger. Men en sådan anläggning kostar. Någon kalkyl har inte tagits fram men en summa som brukar nämnas är 30 till 40 miljoner kronor.
Kallbadhusets vänner hoppas att finansieringen ska lösas med hjälp av så kallad crowdfunding, vilket innebär att en stor grupp aktörer var och en går in med en mindre summa pengar för att finansiera ett projekt.
Björn Fredlund (S), ordförande i miljö– och samhällsbyggnadsnämnden, gillar tanken på ett kallbadhus men poängterar att många frågor måste lösas innan drömmen kan bli verklighet.
– Förutom själva finansieringen måste lösningen vara hållbar i ett längre tidsperspektiv. Vi måste hitta en entreprenör som ser ekonomi i att driva ett kallbadhus, säger han.
Kallbadhusets vänner är optimistiska.
– Tänk om vi får tusen medlemmar. Det skulle sporra en entreprenör. Jag hoppas och tror att ett kallbadhus kan vara på plats om tre år, säger Birgit Båvner.