– Där det är ett förbud att förtära alkohol har vi även infört det här förbudet mot kemikalier och andra läkemedel – just för att komma åt lustgasen, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S). Han berättar att man inspirerats av andra kommuner som gjort liknande ändringar.
– De här reglerna underlättar för polisen – men att göra det svårare för unga att få tag på lustgas vore ännu bättre, säger Granström.
Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping, menar att användandet av lustgas ökat "otroligt mycket".
– Det är framför allt bland ungdomar och unga vuxna. Allmänheten kan säkert skriva under på det också – man hittar lustgastuber överallt. Det är unga personer som berusar sig och vi ska göra allt vi kan för att skydda dem, säger Per Lindberg och fortsätter:
– Vi vet att det kan vara skadligt, men vi har saknat verktyg för att göra något åt det.
Kommunpolisen säger att det bland annat sker i parker – och utanför krogen. Men tar man sig en lustgasballong där gör man sig alltså numera skyldig till brott mot de lokala ordningsföreskrifterna och blir bötesskyldig.
Vad är det största problemet med att folk tar lustgas?
– Det är som vilken annan substans som helst. Det är ett hälsoproblem att man skapar det här ruset i hjärnan. Trots att det är lagligt att inhandla så är det skadligt, avslutar Per Lindberg.
Att köpa och inhalera lustgaspatroner är helt lagligt i Sverige. Drogen ger ett rus på 1-2 minuter men kan ge brukaren syrebrist, vilket i värsta fall kan leda till döden.