Nu har du chansen: Kika in i mystiska huset

25 meter högt tornar Ordenshuset vid Västra klockberget upp sig. I normala fall är det stängt för allmänheten, men nu finns möjlighet att få en titt in i den speciella byggnaden.

Mats Domert kommer hålla guidade visningar i Odd Fellow-huset på lördag. "Många tycker att det är lite mystiskt och hemligt, nu vill vi öppna upp mer", säger han.

Mats Domert kommer hålla guidade visningar i Odd Fellow-huset på lördag. "Många tycker att det är lite mystiskt och hemligt, nu vill vi öppna upp mer", säger han.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-10-20 17:35

Det är sällskapet Odd Fellow som har öppet hus i byggnaden på lördag. Mellan klockan 11 och 15 finns det möjlighet att kika in i byggnaden från förra sekelskiftet. Senast det hände var för över tio år sedan.

– Vi har fått många förfrågningar under åren om vad som händer i huset. Nu vill få bort mysticismen och visa upp det, säger Jonas Wärn, vd för fastighetsbolaget Midgård som äger byggnaden.

undefined
Mats Domert och Jonas Wärn ingår i Odd Fellow ordern i Sörmland. På lördag visar de upp det speciella huset som är byggnadsminnesförklarat sedan 2013.

Det 25 meter höga huset invigdes för över hundra år sedan, år 1913, och är ritat av den kände arkitekten Ragnar Östberg som även ritat Stockholms stadshus. Det är ett av Nyköpings främsta exempel på nationalromantisk arkitektur.

På lördag kommer även den speciella ordenssalen i huset visas, dit utomstående normalt inte har tillträde. Här finns bland annat en fondvägg med en målning av den kände svenske konstnären John Bauer.

undefined
Ordenssalen har en takhöjd på åtta meter och en fondvägg med en målning av konstnären John Bauer. Salen är normalt sett inte öppen för allmänheten, men visas upp på lördag.

Mats Domert, exdistriktsstorsire, är glad att de nu öppnar upp huset för allmänheten. Han kommer själv hålla guidade visningar på lördag.

– Många går förbi men har aldrig kommit innanför dörrarna och tycker att det är lite mystiskt och hemligt, nu vill vi öppna upp mer. Det är ju ett fantastiskt hus som också är ett kulturminne, säger han.

Odd Fellow orden har sitt ursprung i det gamla medeltida skråväsendet och bildades 1819 i USA. Några år senare kom rörelsen till Sverige och 1910 bildades den så kallade brödralogen 44 i Sörmland som än idag bedriver sin verksamhet i huset i Nyköping.

undefined
Symbolen för Odd Fellow är en kedja med tre länkar som står för vänskap, kärlek och sanning.

Öppet hus hålls på Odd Fellows Gränd 1, lördag 21 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!