"Nu kan jag le med hela munnen!"

Den 10 februari, askonsdagen, slutade 63-åriga Maria Morris snusa efter 20 år.

_JEN3726.jpg

_JEN3726.jpg

Foto:

Nyköping2016-02-21 15:46

Förra veckan pratade SN med Maria Morris om hennes beslut att sluta snusa. Då hade hon varit snusfri i ett par dagar och livet lekte. Nu, drygt en vecka senare, undrar vi hur det går.

– Det går jättebra! Jag har köpt några dosor med nikotinfritt snus för att ha uti fall, och använda några men inte alls i den omfattning som en vanlig snusare skulle, säger Maria Morris.

Vid vilka tillfällen tar du nikotinfritt snus?

– Efter maten, det är då suget är störst, säger Maria och skrattar. Men det är vanan som är svår att bryta. Jag har inte varit frestad att återgå till vanligt snus en enda sekund.

Drömmer du inte om snus?

– Nej, när jag tänker på snus är det med bara med avsmak.

Flera har hört av sig till Maria och sagt att de också funderar på att sluta snusa. Al-gifahri Athahb, ägare av tobaksbutiken 2baco i Påljungshage, hörde av sig för att ge tips: "Börjar man med nikotinplåster kommer man aldrig bli av med nikotinet. Så hur slutar man snusa? Jo, man bara bestämmer sig och man byter inte ut snuset mot plåster eller nikotinfritt snus." skriver han.

Maria använder nikotinplåster och planerar att trappa ned enligt bruksanvisningen, men säger att Al-gifahri har rätt.

– Först åt jag bitar av torkad mango, men det var så gott att jag åt upp ett paket på första dagen. Det blir för dyrt. Plåstren funkar jättebra, men det kostar ju det med. Han har rätt, klarar man sig utan nikotinplåster är det bättre, men jag är inte säker på att jag skulle göra det.

Vad är det bästa med att vara snusfri just nu?

– Jag kan le med hela munnen! Det är riktigt kul! Förut behövde jag alltid dölja snusen under läppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om