Idag, den 14:e juni, äger den internationella blodgivardagen rum. Syftet med dagen som arrangeras av WHO är att framhäva vikten av blodgivning och säker blodhantering.
Ambulanssjuksköterskan Johan Windsén som engagerat sig i frågan har sett många patienter tappa mycket blod.
– Alla som jobbat i ambulansen träffar personer som är allvarligt skadade. Vi vet hur viktigt det är att blod inte tar slut och vilket problem det kan bli när det väl tar slut.
– Det är inte bara trafikolyckor utan kan röra sig om alla sorters blödningar: mag- och tarmblödningar, gynblödningar och näsblödningar kan vara jätteallvarligt.
Men det finns fler problem än själva bristen på blod. Normalt sett har man inte färskt blod i ambulanser eftersom logistiken är för krävande. Därför injiceras en provisorisk koksaltlösning i väntan på att patienten kommer till sjukhuset, något som Windsén menar är särskilt besvärligt i Södermanland.
Därför vill han kunna ge blod direkt i ambulansen.
– Om vi bara ger saltvattenlösning späder vi ut blodet och det kan förvärra situationen. Och här i Sörmland har vi ju ibland ganska långa transportsträckor. Är man ute på landsbygden kan det vara en halvtimme till närmaste sjukhus. Om man behöver vänta på helikopter från Stockholm kan det ta ännu längre tid.
– Man har varit på skadeolyckor där man känt att man velat ge blod, men man har inte haft möjligheten och tänkt “det är som det är”. Men så kom idén: varför kan vi inte göra det? Vad är problemet?
Nu börjar problemen röjas undan och Windséns projekt att bli verklighet. Med hjälp av bland annat en specialanpassad väska som håller temperaturen under 6 grader kan blodet transporteras säkert direkt från ambulansstationen till olycksplatsen.
Modellen är ny i länet, begränsad till Nyköping och har hittills inte använts så många gånger, men förhoppningen är att den ska sprida sig – för behovet är stort.
– Om man tittar på Katrineholm så har de ganska allvarliga trafikolyckor, och de har ännu längre transportsträckor. Och även Eskilstuna där de haft en del skjutningar. Så vi hoppas på att det ska utvecklas och spridas i regionen.
Windsén vill uppmana allmänheten att donera blod – som i Nyköping nu kan användas direkt i ambulansen.
– Det behövs alltid blod. Framför allt akutblod.