Simskola för ökad trygghet när simkunnigheten sjunker

Antalet drunkningsolyckor ökar när badandet ökar i det varma sommarvädret. För att få fler barn trygga i vattnet håller organisationen Junis gratis simskolor under sommaren.

Aster Olsson, 7 år, är och hälsar på familjevänner i Nyköping och deltog på simskolan.

Aster Olsson, 7 år, är och hälsar på familjevänner i Nyköping och deltog på simskolan.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-07-13 06:34

I Uttervik utanför Nyköping är aktiviteterna i full gång när barn mellan fem och elva år lär sig simma tillsammans med organisationen Junis.

Simläraren Lucas Ahlberg berättar att de i år har valt att ha mindre grupper för att kunna individanpassa simskolan för barnen. 

– Vi har märkt att vi fått fler äldre barn än vad vi tidigare haft på våra simskolor. Jag tror att en del familjer har fått välja bort simskolor på grund av ekonomin. Alla har inte heller möjligheten att åka ut till badställen.

undefined
Föräldrarna till barnen på simskolan är samstämda om att barnen lär sig bättre av lärarna än föräldrarna.

Junis samarbetar idag med de lokala skolorna med simundervisning.

– För de som inte klarar simmålen i årskurs sex och nio har vi en simlektion i veckan med. Det är viktigt att lära sig simma. Du får inte godkänt i idrott om du inte kan simma 200 meter.

undefined
Aster Olsson, 7 år, är och hälsar på familjevänner i Nyköping och deltog på simskolan.

Allt färre svenskar kan simma 200 meter, visar siffror från Skolverket. En av fem svenskar klarar inte av att simma den sträckan enligt Svenska livräddningssällskapet.

Men sambandet mellan simkunnighet och drunkningsolyckor är inte helt tydlig, menar Mikael Olausson, generalsekreterare och sakkunnig i vattensäkerhet och drunkningsprevention på Svenska livräddningssällskapet.

– Det vi ser sen sommarvärmen kom in i slutet av maj är att antalet drunkningsolyckor har ökat. Men junisiffrorna drog inte i väg så mycket som vi befarade, säger Mikael Olausson.

Hittills i år har 35 personer dött i drunkningsolyckor. Det är en ökning med nio fler än förra året. Mest drabbade är pojkar och män.

– Det kan hänga ihop med ett beteendemönster där män tar större risker och överskattar sin förmåga. Samtidigt är det mer eller mindre gissningar och vi behöver veta mer.

undefined
"Förra året var ett bra år. Så årets siffror är lite mer åt normalhållet", säger Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet om årets ökning i antal drunkningsolyckor.

De flesta olyckorna sker i sjöar. Orsaken varför är oklar enligt Mikael Olausson.

– Egentligen kan man tänka sig att havet har större risker med kallare temperaturer, vågor och strömmar i större utsträckning. Samtidigt som sjövatten är mörkt och kan snabbt bli djupt. Det kan vara en fråga om att sjöar är mer tillgängliga.

På Svenska livräddningssällskapets hemsida ger de råd om hur badare kan simma lugnt. Håll koll på din simkunnighet, bada tillsammans och håll dig till platser där du bottnar, står bland tipsen.

– Vi vill att folk ska gå och bada och ha roligt, men man ska ha huvudet på skaft. Det behöver inte vara farligt, säger Mikael Olausson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!