Nu ska vattentornet tvättas – så påverkas du

För första gången ska det 56 år gamla vattentornet i Nyköping få en ansiktslyftning på insidan. "Vi vill att alla ska ha bra vatten", säger Petronella Keereweer-Ringgren.

Nyköpings vattentorn byggdes på 1960-talet och nu har det blivit dags att rengöra insidan på tornet, berättar Petronella Keereweer-Ringgren som är driftarbetsledare på Nyköping vatten.

Nyköpings vattentorn byggdes på 1960-talet och nu har det blivit dags att rengöra insidan på tornet, berättar Petronella Keereweer-Ringgren som är driftarbetsledare på Nyköping vatten.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2023-04-05 06:56

– Det har inte behövts förut men nu gör vi en större rengöring av vattentornet, säger Petronella Keereweer-Ringgren som är driftsarbetsledare på Nyköping vatten.

I samband med rengöringen, som görs under vecka 15 med start den 10 april, gör man ett helt underhåll av det 56 år gamla vattentornet. Det påverkar invånare i centrala Nyköping inklusive Arnö och Oppeby, Sjösa, Brannebol, Horn, Buskhyttan och Nävekvarn. Alla kommer att ha vatten i sina kranar, men med sämre tryck.

Utöver själva tvätten ska en del gammal onödig utrustning tas bort eller bytas ut. 

– Det görs en årlig kontroll av vattentornet och då är det ett företag som går ner med en kamera och filmar hur det ser ut. Då ser vi hur stort behovet av rengöring är och den här gången tyckte vi att det behövde göras en större rengöring, säger hon.

undefined
Rengöringen av vattentornet görs från en plattform som är ihopbyggd som ett pussel och den utförs av företaget Amphi-tech service AB.

Men det är inget enkelt jobb. 

– Företaget som gör jobbet kommer använda sig av en flytande plattform som byggs ihop som pusselbitar, säger hon.

Arbetet görs helt manuellt och man arbetar sig uppifrån och ner mot botten av tornet. Man spolar väggarna med vatten, utan kemikalier.

Petronella Keereweer-Ringgren har jobbat på Nyköping vatten i 15 år och berättar att man inte rengjort vattentornet på det här sättet tidigare. Däremot finns ett rykte som säger att man vid något tillfälle haft dykare som gjort rent väggarna. 

I samband med arbetet uppmanar kommunen alla invånare att ha vatten hemma.

undefined
Petronella Keereweer-Ringgren lovar att alla Nyköpingsbor kommer ha vatten i kranarna om inget speciellt händer, som en stor vattenläcka, under tiden arbetet pågår.

Petronella Keereweer-Ringgren hänvisar till rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om att ha tre liter vatten per person och dag hemma, som reserv ifall det skulle bli en läcka som gör att trycket försvinner helt.

– Man ska bunkra så man klarar sig, men gärna under ett par dagar innan avstängningen den 10 april, säger hon.

Kranvattnet är helt ofarligt att dricka även om det är missfärgat, säger hon.

– Men det är viktigt att man är försiktig, snålar på vattnet. Trycket på vattnet kommer också att bli lägre, speciellt om man bor på vissa platser som ligger högt, till exempel runt vattentornet, Hagalund och i Bryngelstorp, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt blir vi mycket mer sårbara utan vattentorn om det skulle bli en stor vattenläcka. Men alla kommer att ha vatten om inget speciellt händer.

Nyköping vatten har varit i kontakt och informerat verksamheter som använder mycket vatten och vad de behöver tänka på. 

– Sedan kanske vissa verksamheter, till exempel restauranger och frisörer, får anpassa sin verksamhet under den här tiden, säger hon.

undefined
Nyköping vatten kommer förbereda med att ställa ut dricksvattentankar på olika platser i kommunen.

Inför rengöringen ställer kommunen ut dricksvattentankar på olika platser ifall något skulle hända och trycket på vattnet sjunker:

Arnö, vid fängelset på Arnöleden

Arnö, ICA, Långsättersvägen 6

Buskhyttan, skolan, Koppartorpsvägen 23

Ekensbergs vårdcentral, Hälsovägen 1 

Gripenskolan, Svedelius väg

Hagalundsvägen/Parkvägen, Återvinningen

Harg, Väverskan,Tygvägen 11

Lappetorpsvägen, en bit in från väg 219

Mariebergsgården, Brandkärrsvägen 52

Nävekvarn, Tunabergs skola Bruksvägen 1

Oppeby torg

Oxbacken, Runtunavägen/Stensborgsvägen

Ringvägen 2, gamla Sporthallen 

Rosenbloms väg, förskolan Grindstugan

Rosvalla, parkeringen Idrottsvägen

Sjösa skola, Porfyrvägen 9

Stenkulla, parkeringen Stenkullavägen/Jupitervägen

Stora torget, Nyköpings centrum

Strindbergsgatan 13, Montessoriförskolan

Trillingsbergsvägen 2, Tempo Humlan

Träffen, Olof Palmes Väg 1

Nyköpings vattentorn

Vattentornet byggdes under 1960-talet och blev klart 1967. Det är 34 meter högt och rymmer 9 500 kubikmeter vatten och vattendjupet är då drygt 20 meter. Men i normala fall fyller man det inte helt utan det brukar ligga på cirka 6 500 kubikmeter vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!