– Kolla vad fint. Värsta medelhavsstranden, säger Sofia Larsson när hon kliver ut på stranden Atomic beach, eller Byggningssand som den egentligen heter.
Hon är här i dag för att ta prover åt Nyköpings kommun, främst för att se om det finns bakterier i vattnet.
– Det som jag testar är e.coli och intestinala enterokocker. E.coli är ju bajsbakterier, så det är inte så trevligt att bada i.
Vid bad på platser med dåliga värden finns risk för att drabbas av magont, diarré och kräkningar. Orsaken till att bakterierna finns i vattnet kan variera.
– Om det är jättemycket människor som badar, eller om det har varit mycket fåglar, då kan e.coli och olika bakterier öka.
Färgglada segel far fram över vattnet när fyra kitesurfare tar vara på den blåsiga dagen. 11,3 meter per sekund i sydostlig vind antecknar Sofia Larsson.
– Nu blåser det in. Så det här vattnet kommer vara fräscht och ha mindre bakterier.
För andra året i rad jobbar Sofia Larsson som laboratorietekniker på Nyköpings vattenlaboratorium. Under sommarmånaderna genomför hon tester på alla kommunens badplatser – minst tre gånger per plats. Resten av året studerar hon till civilingenjör i miljö- och vattenteknik i Uppsala.
Med vadarstövlar på beger sig Sofia Larsson ut i havet. På omkring en meters djup, där hon uppskattar att de flesta skulle välja att bada, stannar hon till. Vatten samlas in i behållare, sikten mot botten kontrolleras och vattentemperaturen tas. 21 grader visar termometern.
– Det är väldigt tydligt hur bra badvatten vi har i Nyköping, konstaterar Sofia Larsson när hon kollar efter alger i en av behållarna.
Proverna tar hon med till laboratoriet i Nyköping för analys. I de fall då tester skulle visa på värden över gränsen gör de nya tester. Om även de visar liknande resultat avråds det från bad på platsen.
– Om det blir farligt så kommer kommunen att skylta och göra det tydligt så man förstår att man inte ska bada.
Varken förra året, eller hittills i år, har Nyköpings badplatser haft dålig vattenkvalitet berättar Sofia Larsson.
Svaren från dagens prover dröjer ett par dagar. Först ska de analyseras och efter det skickas resultatet till Nyköpings kommun, som i sin tur rapporterar in till Havs- och vattenmyndigheten. På deras hemsida publiceras information om kvaliteten på vattnet.
– Vi gör de här kollarna hela sommaren så att ni kan simma lugnt, säger Sofia Larsson.