Ny åklagare till Nyköping – led i nationell satsning

Nyköpings åklagarkammare förstärks med ytterligare en åklagare. Chefsåklagare Robert Eriksson välkomnar utökningen som är ett led i ambitionen att anställa fler åklagare i landet.

Robert Eriksson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping.

Robert Eriksson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2021-02-02 07:30

Just nu är 13 åklagare i tjänst i Nyköping. De arbetar med misstänkta brott i kommunerna Nyköping, Oxelösund, Katrineholm, Flen, Vingåker, Gnesta och Trosa. Nu kommer ett välkommet tillskott, i maj börjar en ny åklagaraspirant. Målet är att det ska finnas 1200 åklagare i landet år 2025. I dag finns cirka 1 030 åklagare, vilket är ungefär 40 fler än ett år tidigare. Under perioden från den 1 december 2020 till slutet av januari 2021 fattades anställningsbeslut om totalt 40 nya åklagare i landet. En av dem placeras alltså i Nyköping.

Under 2020 inträffade två dödsskjutningar i Nyköping. Två personer har dömts för mordet vid Rosvalla men rättsprocessen är inte avslutad eftersom de dömda överklagat till Svea hovrätt. Under våren väntas åtal väckas i Nyköpings tingsrätt mot den man som misstänks för dödsskjutningen vid Långbergsskolan.

– Om det är väldigt allvarliga brott går det åt mycket resurser, säger Robert Eriksson.

Men just nu kommer det in förhållandevis få nya ärenden till åklagarkammare. En gissning är att det beror på pandemin.

– Under mina tio år som kammarchef har vi nog aldrig haft så lågt inflöde från polisen.

Riksåklagare Petra Lundh säger att det är helt nödvändigt att åklagarmyndigheten växer.

– Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!