Ny infart till Arnö på tapeten igen

Ett medborgarförslag väcker liv i frågan om en ny infart till den växande stadsdelen. I alla fall delvis.

Tadeusz Kusiak som bor på Arnö Allé känner sig instängd. Han hade gärna sett en ny infart till området via Strandparksvägen.

Tadeusz Kusiak som bor på Arnö Allé känner sig instängd. Han hade gärna sett en ny infart till området via Strandparksvägen.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköping2019-10-26 17:35

Arnö Strandväg, som numera heter Strandparksvägen, var ursprungligen tänkt som infartsled till bostadsområdet. Efter högljudda protester från boende satte regeringen 2004 stopp för kommunens planer, detta fastställdes också i den rådande detaljplanen för norra Arnö som klubbades 2008.

Nu har en Nyköpingsbo skickat in ett medborgarförslag om att öppna upp återvändsgatan för in- och utfart till Arnö. Förslaget har hamnat hos miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i kommunen som ska titta närmare på om det är möjligt att gå vidare med.

Tadeusz och Iwona Kusiak, som bor längs med Arnö Allé, tycker att det låter som ett bra förslag.

– Man känner sig instängd. Med tanke på hur mycket det byggs här så skulle det behövas tre vägar in till Arnö, en till från Oxelösundshållet och en till härnere, säger Tadeusz och pekar mot Strandparksvägen.

–  Ur ett säkerhetsperspektiv känns det inte bra med bara en infart, jag tänker för ambulans och brandkår till exempel. Jag har själv hamnat i kö på Örstigsleden när ambulansen inte har kunnat komma fram eftersom det bara finns in en väg in till Arnö, säger Iwona.

Hon oroar sig även för skolbarnens säkerhet på den korsande cykelbanan när bilister ska ta sig från Arnö Allé ner mot bostadsområdena vid Stadsfjärdens strand. Därför vore det också bra att öppna upp Strandparksvägen för genomfartstrafik, tycker hon.

Ett förbipasserande par som också bor i närheten är av en annan uppfattning. En infart via Strandparksvägen vill de inte se.

– Då sätter jag mig med en skylt och protesterar, säger kvinnan och skrattar.

– Folk kör väldigt fort på Strandparksvägen och en infart skulle leda till ännu högre hastigheter, befarar hon.

Längs med vägen har ett antal nya bostäder färdigställts och fler är påbörjade eller planerade, bland annat ska 30-tal nya bostadsrätter uppföras i Riksbyggens regi. 

Att öppna upp för genomfartstrafik skulle också vara svårt med anledning av den gällande detaljplanen berättar kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

– Det innebär ett problem eftersom detaljplanen gjordes och husen flyttades närmare gatan i den nya planen, där vägen inte är öppen för biltrafik. Och det är inte alldeles enkelt att ändra tillbaks i detaljplanen men det får miljö- och samhällsbyggnadsnämnden titta på, säger han.

Behövs det fler infarter till Arnö?

–  Det kan finnas ett behov och det kan man nog lösa på flera sätt, men då måste det utredas.

Arnö fortsätter att växa men Örstigsleden förblir den enda vägen in till bostadsområdet.
Arnö fortsätter att växa men Örstigsleden förblir den enda vägen in till bostadsområdet.
Karta: Arnö strandväg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!