Ny lag ska reglera flygning med drönare

För tolv år sedan började Janne Höglund använda en leksakshelikopter som redskap i fotografjobbet, några år senare köpte han sin första drönare. Nu säger den nya lagen att han måste ta ett körkort.

Janne Höglunds drönare kan vara i luften mellan en kvart och halvtimme. Med de nya lagarna måste han hela tiden ha drönaren inom synhåll och han får inte gå högre med den än 120 meter över marken.

Janne Höglunds drönare kan vara i luften mellan en kvart och halvtimme. Med de nya lagarna måste han hela tiden ha drönaren inom synhåll och han får inte gå högre med den än 120 meter över marken.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Nyköping2020-05-27 05:50

– Att köra en sådan där är ungefär som att balansera ett ägg på baksidan av ett ägg, säger Janne och tittar upp i taket där hans gamla modellhelikopter hänger.

Han är glad att ha den erfarenheten nu eftersom drönarna är betydligt mer lättstyrda.

– Släpper man spakarna på en drönare då stannar den ju i luften. Det beror på GPS:en. Och en GPS fungerar ju oftast 90-95 procent av gångerna. När GPS:en sedan slutar fungera så sticker den ju.

Du har inte förlorat någon?

– Man har gjort mer eller mindre hårda landningar, så hårda att de inte gått att flyga med sedan, men jag har inte förlorat någon.

Nyköpingsfotografen har hållit på med flygfotografering i drygt 30 år. Till en början använde han sig av sin bror, som hade flygcertifikat, men när det började gå att använda sig av modellleksaker så nappade han direkt.

Nu, efter ett antal år med drönaren som redskap, behöver Janne skaffa körkort. Från och med den 1 juli måste alla som använder sig kommersiellt av de flygande maskinerna ha ett sådant.

– Tidigare hade jag tillstånd. Men det är bra att det blir en typ av körkortskrav. Det är bara att alla ska fatta också att det handlar om kommersiell verksamhet även om man ger bort sina bilder.  

Får jag som privatperson ta bilder?

– Ja, men du får inte sprida dem. Det är en sak att flyga, en sak att ta bilder. Alla bilder som man tar måste skickas in till Lantmäteriet. Jag hade självgranskningstillstånd till en början, men sedan 2017 gäller de här reglerna. Och jag har faktiskt inte fått nej någon gång på bilder jag skickat in.

undefined
"Drönaren har många användningsområden. Den kan bland annat användas inom jordbruk, projekteringar, volymberäkningar på grustag. Fotografering och hobbyverksmhet är bara en liten del av användningsområdena" säger Janne Höglund.

Janne säger att Lantmäteriet inte får avslöja var man inte får ta bilder, fotografen får heller inte göra upp en lista för att visa platser som det är okej att plåta på. 

I slutet av mars blev det helt förbjudet att flyga med drönare över Stockholms innerstad, Gamla stan och delar av Kungsholmen.

– Tar du bilder rakt ned kan man ibland slippa att skicka in dem, men så fort du har horisonten med så måste den in.

På Lantmäteriet samlas bilderna på hög så vill man göra ett snabbjobb kan det bli svårt. Hur många av drönarpiloterna som är ärliga och faktiskt skickar in sina bilder finns ingen statistik på, men Janne har frågat på Lantmäteriet och av två personer fått höra två olika siffror.

– En sa att fem procent skickade in sina bilder, en annan tio procent.

undefined
De nya reglerna för drönare, som börja gälla från och med den 1 juli, gör att nästan alla som vill flyga med en drönare måste ta ett körkort.

De nya reglerna kommer att gälla i hela EU.

– Man förstår att makthavarna vill stävja bland drönarpiloter. Det har inte skett någon olycka än, men det kan göra det, säger Janne och beskriver den hårda attityden på vissa sidor i social media där man blir utslängd om man berättar att man inte får flyga 4000 meter över marken eller ha sex kilometer mellan sig och sin drönare.

– Samtidigt känns det som om de nya reglerna kommer att döda modellflygshobbyn. Många av drönarna används inom projektering också och får de inte flyga närmare hus och fastigheter än 150 meter så går det ju inte. Ska de stänga av E4:an mellan Arlanda och Stockholm och skicka ut människor för att projektera eller skicka upp en drönare i en halvtimme? 

Har du en drönare i dag som omfattas av den öppna kategorin – drönare som inte väger mer än 25 kilo – gäller särskilda övergångsregler från 1 juli 2020 till och med 1 juli 2022. Och har du redan ett tillstånd från Transportstyrelsen är det giltigt fram till juli nästa år.

Nya drönarregler

Från och med den 1 juli i år så måste alla som vill flyga en drönare, som inte är en leksak, ha ett så kallat drönarkort. Utbildningsmaterial finns att hämta på Transportstyrelsens hemsida.

Drönaren kommer att registreras på operatören så det går inte längre att vara anonym.

För att bli operatör måste man vara 18 år.

Det behövs inte längre ett tillstånd om man flyger en drönare under 25 kilo. Om man hela tiden har den inom synhåll, inte flyger högre än 120 meter över marken och inte över människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!