Från den första januari nästa år träder en ny EU-lag i kraft som tvingar alla parkeringsplatser med fler än 20 platser att ha minst en laddstolpe. De som påverkas av lagen är de kommersiella aktörerna. Där räknas till exempel parkeringsplatser vid affärer och även idrottsarenor med – kort sagt parkeringar som är allmänna.
Hos Naturvårdsverket kan företagen söka bidrag för kostnaderna att sätta upp en publik laddstolpe som kan täcka upp till 70 procent av kostnaderna.
– Vad jag har förstått krävs det ingen snabbladdare utan det kan vara en elva kilowattsladdare och det är inget särskilt avancerat. En sådan kostar runt 15 000 kronor, säger Lars Nordquist verksamhetsansvarig för organisationen Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF.
SN kontaktar ett flertal butiker i Nyköping som inte har någon vidare kännedom om den kommande lagen. Mikael Rosengren som driver Tempo Humlan är osäker på det exakta antalet parkeringsplatser butiken har men en sak är säker:
– Om jag skulle ha 20 stycken skulle jag se till att jag har 19 i så fall, det kan ju jag säga. Det är ingen som skulle ladda hos oss ändå. Våra kunder bor ju här i området och vem skulle stanna här för att ladda.
För kommunen gäller lagen på alla de publika parkeringsplatserna. Sedan tidigare finns det möjlighet att ladda sin elbil vid Culturum.
– Kommun och fastigheter har det som projekt och uppdrag att vi ska fylla på det publika. Sen i vilken form, om kommunen ska äga dem eller om man väljer att hyra ut mark eller stolpe, ska det göras en upphandling om, säger Mikael Karlsson, fastighetschef på Nyköpings kommun.
Först ska kommunen se över var och hur den nya lagen ska implementeras i staden.
– Vi måste titta över var vi har allmänna parkeringar. En del har vi ju för våra tjänstefordon. Gripenskolan är ju till exempel ett sådant område där det finns en allmän parkering efter skoltid. Det pågår (planering reds anm) både i antal och var de ska placeras.
2027 föreslås kraven att stärkas ytterligare. Då ska det enligt förslaget finnas minst en laddplats för var tionde parkeringsplats och även att det ska vara framdragen infrastruktur för el till minst 50 procent av parkeringsplatserna.
Det finns inget vite om den nya EU-lagen inte skulle efterföljas.