Inge tvingas bryta mot lagen när han tatuerar

En ny EU-lag förbjuder majoriteten av den färg som landets tatuerare använder. Inge Norling driver Lucky 7 i Nyköping och måste bryta mot lagen för att kunna utföra sitt arbete.

Inge Norlin driver, sedan öppnandet 2002, tatueringsstudion Lucky 7 på Västra Kvarngatan 26 i Nyköping.

Inge Norlin driver, sedan öppnandet 2002, tatueringsstudion Lucky 7 på Västra Kvarngatan 26 i Nyköping.

Foto: Linus Elsinen

Nyköping2022-01-13 12:01

– Det är lite fel att säga att det bara handlar om tatueringsfärg. Det handlar om i princip alla färgämnen som finns i kemiska produkter. Det finns i medicin, kosmetika och hårfärg, säger Inge Norlin som är ordförande för Sveriges registrerade tatuerare, SRT, och har studion Lucky 7 tattoo i Nyköping.

undefined
Inge Norlin driver, sedan öppnandet 2002, tatueringsstudion Lucky 7 på Västra Kvarngatan 26 i Nyköping.

Redan på mitten av 00-talet påbörjades diskussioner kring en internationell lag gällande färgämnena. Den 5 januari i år trädde den nya lagen i kraft och beslutet kommer från Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA.

– Det här är glädjande och något som vi på Läkemedelverket har jobbat för sedan vi fick tillsynsansvaret för tatueringsfärger. Det här beslutet innebär att alla EU-länder får samma regler, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef på Läkemedelsverket, i en artikel på Läkemedelverkets hemsida.

undefined
Inge Norlin, på tatueringsstudion Lucky 7 på Västra Kvarngatan i Nyköping, bläddrar i en bok om nordisk tatueringshistoria.

Den nya lagen har varit känd sedan en tid tillbaka men färgfabrikanterna i USA har inte varit tillräckligt snabba med att tillverka ny färg som tillåts av den nya EU-lagen. Det har gjort att tatuerare står utan laglig färg att tatuera med. Färgfabrikanterna i USA har hittills känt sig säkra på att kunna sälja till den europeiska marknaden trots den nya lagen i antågande.

– Men nu har FTA, i USA, också börjat titta på det här. De ser ju att här finns det en färdig lag, 700 sidor färdigt att klubbas igenom, säger Inge Norlin och förklarar att det tvingat färgfabrikanterna att agera.

undefined
Inge Norlin har jobbat som tatuerare i över 30 år.

Fram till att de nya färgerna levererats har han fått tillstånd från miljö och hälsa, i Nyköpings kommun, att fortsätta använda de gamla färgerna. Han har därför egentligen aldrig behövt vara orolig för att inte kunna jobba, trots att ovissheten varit en stress.

– Redan den här veckan börjar nya färger rullas ut i Europa på bred front, säger Inge Norlin.

Men det kan dröja omkring sex månader innan leverantörernas lager är på normala nivåer och fram tills dess kan färgerna komma att ransoneras ut på ett rättvist sätt förklarar han.

undefined
Inge Norlin har avsatt en yta på sin arm för blodprover, inramad och fri från bläck, men anvisningen "stick här".

Anledningen till den nya lagen är att ämnena kan vara farliga, eller misstänks kunna vara farliga, eller orsaka cancer, enligt Läkemedelsverket. Men Jörgen Serup, professor i dermatologi vid Bispebjerg hospital i Köpenhamn, har jobbat med tatueringar och dess risker i 30 år och menar att det inte finns ett enda exempel där tatueringar skulle ha orsakat cancer.

– Jag har sett mycket, men inte cancer, säger han till Aftonbladet.

undefined
På sin vänsterhand har Inge Norlin tatuerat in adressen till Tattoo Ole på Nyhavn 17 i Köpenhamn, världens äldsta tatueringsstudio som fortfarande är i drift.

Under de drygt 30 år som Inge Norlin varit verksam som tatuerare har sättet att se på hygien och säkerhet ändrats drastiskt.

– Förr tatuerade vi folk med mer eller mindre rävgift för att vi tyckte att det var bra färger, så i slutändan är det bara bra med regleringar. Ju säkrare produkter desto bättre.

undefined
Inge Norlin har tatuerat i över tre decennier och driver sedan år 2002 tatueringsstudion Lucky 7 på Västra Kvarngatan i Nyköping.

Han välkomnar nya, säkrare färger men tycker att det här är i värsta laget och menar att den nya lagstiftningen bitvis är i det närmaste befängd. Gränsvärden för många kemikalier har justerats – oftast skärpts. I ett fall har man sänkt det tillåtna gränsvärdet med 40 000 gånger.

undefined
Många av Inges tatueringar fungerar som dagboksanteckningar. På sin högra hand har han siffran 58 tatuerat. Det kommer sig från att han tillsammans med ett gäng tatuerare blev strandsatta i Värmland efter ett besök på en mässa i Norge på grund av tågförseningar. Tatueringsprylarna åkte fram och motivet blev den här gången det inställda tågets nummer.

– Både tatueringsbranschen och laboratoriet i Berlin som ska testa det skrattar åt det, det är inte ens tekniskt möjligt att mäta så små värden. Det låter ju som att någon har somnat med fingret på nollan.

Även i Australien har man börjat kolla på den nya EU-lagen och Inge Norlin tror att det bara är en tidsfråga innan lagen blir världsomspännande.

Det här är Inge Norlin

• Började tatuera 1984 och öppnade sin första studio tillsammans med en vän 1989 i Västerås. Då fanns det 14 tatuerare i hela Sverige.

• I början av karriären blandade han sina egna färger och lödde sina egna nålar. Idag köper han färdiga färger och använder sig av engångsnålar.

• Han öppnade Lucky 7 tattoo i Nyköping 2002.

• Ett av hans stoltaste minnen i branschen är när han var med och tog fram gesäll- och mästarbrev för tatuerare 2018 och tatuerare i och med det blev ett erkänt yrke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!