Maja Kleringer Wellander, 22, jobbar som mekaniker på Rejmes lastvagnar i Nyköping. Dagligen utför hon reparationer av tyngre fordon. Hon fick jobb direkt efter gymnasiet, där hon gick fordons- och transportprogrammet på Nyköpings gymnasium – tack vare praktiken.
– När jag började som praktikant var det ingen som tvekade på att jag inte kunde göra ett lika bra jobb som en kille. Att ha intresse är det viktigaste, berättar hon.
Av elva mekaniker i verkstaden, är hon en av två kvinnor. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch ser inte Maja Kleringer Wellander som något problem. Hon tycker att fler tjejer ska söka sig till jobbet.
– Efterfrågan på de som kan reparera personbilar och tyngre fordon blir allt större, säger Satu Sundlöf, rektor på komvux vid Campus Nyköping.
För att möta marknadens behov startar komvux i vår, i samarbete med Nyköpings gymnasium, en vuxenutbildning till fordonsmekaniker. Utbildningen är i tiden, menar Satu Sundlöf:
– När man ser till omvärlden, och hur vi är på väg in i en lågkonjunktur, blir det allt viktigare att renovera det som vi har.
På den ettåriga lärlingsutbildningen ska eleverna ha praktik fyra dagar i veckan och en dag med teori i Nyköpings gymnasiums lokaler på Skavsta.
Conny Andersson, platschef på Rejmes lastvagnar i Nyköping, ser positivt på utbildningen. Mekaniker behövs och de närmsta åren planerar han att anställa flera nya medarbetare.
– Det är jättebra att man satsar på att hitta rätt personer och utveckla dem till yrket, säger han.
Men hos Conny Andersson finns ett orosmoln. Med 47 års erfarenhet i branschen ser han hur intresset för praktiska jobb har minskat.
– I dag finns det inte samma intresse hos ungdomar i att utbilda sig till mekaniker eller andra praktiska yrken. Det är en utmaning som branschen har.
Arbetslivet som mekaniker är ett ständigt lärande, berättar han. I dag handlar det inte enbart om att laga fordon och lyfta tungt, i arbetet ingår även att sätta sig in i manualer och hålla sig uppdaterad i tekniken. En utveckling som snabbt går framåt, enligt Conny Andersson.
– Det vi tycker är viktigast hos nya mekaniker är att man har en vilja och en framåtanda till att utvecklas i jobbet.