Ny miljöbensin skapar oro hos veteranbilsentusiaster

Historiska bilar kan inte köra på den nya E10-bensinen. I veteranbilstäta Nyköping finns en oro över att fordonen snart inte kan köras alls – och övergår till museiföremål.

Veteranbilar på rad under välbesökt hamnträff i Nyköping, 2015.

Veteranbilar på rad under välbesökt hamnträff i Nyköping, 2015.

Foto: K-G Z Fougstedt (arkiv)

Nyköping2021-10-23 18:35

– Mycket känns osäkert och vi har rekommenderats att inte köra våra äldre bilar på E10. Även om ökningen etanol bara är fem procent så riskerar det att lösa upp vissa bränsleslangar och membran till förgasare, och du kan få oxidering i aluminiumförgasare, säger veteranbilsentusiasten Hans Rainer.

Det handlar om den nya E10-bensinen som har ersatt den tidigare 95-oktaniga bensinen på mackarna. Detta innebär upp till tio procent etanol i bränslet vilket bidrar till att minska utsläppen från bensindrivna fordon.

undefined
Hans Rainer, Urban Nyblom (Automobilsällskapet Nyköping) och Jan Tägt (Motorhistoriska Riksförbundet) är fundersamma inför veteranbilarnas plats i framtiden.

Inget problem för de flesta bilar, däremot för veteranbilar. De får istället tankas med 98-oktanig bensin (E5) som i nuläget innehåller fem procent etanol.

Regeringen har samtidigt aviserat att ökningen av biodrivmedel ska fortsätta med årliga höjningar till 2030.

– Vi har en långsiktig oro över bränslet. I takt med att det blir fler elbilar så ökar också risken att det inte blir lika många mackar kvar, och framförallt att 98-oktan inte kommer att finnas kvar. Bensinbolagen säljer ju så länge det är lönsamt och vad händer när antalet bränslebilar minskar, funderar Hans Rainer.

undefined
Veteranbilar på rad under välbesökt hamnträff i Nyköping, 2015.

Jan Tägt är ordförande för Motorhistoriska Riksförbundet med över 100 000 medlemmar. Han är ändå försiktigt optimistisk.

– Rörelsen står inför ödesfrågor hela tiden, vi tror att det här kommer att lösa sig. Vårt önskemål är ganska enkelt: Vi vill kunna fortsätta köra de här fordonen med bränsle som funkar till den teknik som finns, säger han.

Och fortsätter:

– I slutändan handlar det om vad drivmedelsföretagen kan få fram för bränsle och vad kostnaden blir. Det tas tekniksprång hela tiden men nu är vi i ett skarpt läge där den här processen accelererar, med bränsle som är svårare och svårare att använda. Vi har dialog med flera olika organisationer i frågan och har närmat oss ett antal drivmedelsföretag för att höra om vilka möjligheter som finns.

undefined
Jan Tägt, ordförande för Motorhistoriska Riksförbundet.

Att anpassa veteranbilarna genom att bygga om dem är något som Jan Tägt och Hans Rainer helst vill slippa.

– De är ju är en spegling av sin samtid, tekniskt och konstruktionsmässigt. Det går till och med att elkonvertera veteranbilar om man skulle vilja, men då försvinner hela den här industrihistorien.

– Motorerna betedde sig på ett speciellt sätt och bilarna kördes på ett speciellt sätt, det är en del av upplevelsen både för förare och passagerare, säger Hans Rainer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!