– Den gamla ledningen är färdig, säger Karolina Wetterblad, verksamhetschef vid Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund.
Den nya ledningen, som är av plast kommer delvis följa den gamla betongledningen men inte hela vägen. Plast är inte ett helt självklart val för alla kommuner, även om Nyköping tycker att det är den bästa lösningen, berättar Karolina Wetterblad.
– Frågar du Stockholms vatten så är det inte självklart. Det har körts mycket plast genom åren men vissa har gått tillbaka.
Alternativ till plast och betong är rör av stål eller gjutjärn.
– Vi får inte kritik för valet av plast men vi diskuterar materialval i branschen.
Plast är ett förhållandevis nytt material i ett historiskt perspektiv och vattenledningar ska gärna hålla i över hundra år. På 80-talet började materialet användas mer flitigt.
– Plast har inte använts så många år så vi kan inte värdera det egentligen.
Nästa sommar är tanken att den nya ledningen ska kopplas in och den gamla förmodligen helt skrotas.
– Den gamla är i så dåligt skick så den kommer nog inte användas något mer.
3500 kronor kostar varje meter ledning och jobbet att gräva ner den, grovt räknat. Det är ungefär en mil ledning från Yngaren till vattenverket vid Larslund, till en kostnad av lite drygt 35 miljoner och det är bolaget Kanonaden som genomför rördragningen.
Lantbrukare Leif Bergquist vid Bärsta tycker kontakten med kommunen varit bra men önskar att han fått lite mer ersättning.
– Det blir påverkan på jorden några år framöver, säger han.