Ny studie lyfter ridskolan som resurs

Johanna Frieberg visar på hästen som samarbetspartner för att hälpa utsatta barn i ny studie. Nu bjuder hon in till seminarie för politiker och yrkesverksamma inom skola och omsorg för att visa på möjligheterna.

Johanna Frieberg visar tillsammans med Malin Andersson hur hästen och ridskolorna kan minska psykisk ohälsa.

Johanna Frieberg visar tillsammans med Malin Andersson hur hästen och ridskolorna kan minska psykisk ohälsa.

Foto: Malin Holmqvist

Nyköping2020-07-30 08:20

När behandlingspedagogen Johanna Frieberg arbetade som ridlärare reflekterade hon över hur närheten till hästen underlättade för unga som mådde dåligt psykiskt. 

– De är helt fantastiska på det, menar Johanna. Studien lyfter forskning som visar att närheten till hästen utlöser hormonet oxytocin, som i sin tur lugnar och stimulerar socialt samspel. Detta kan, enligt Johanna, bidra till minskad aggressivitet och bättre impulskontroll. 

– Hästen möter dig där du är. Det är därför barn med sociala svårigheter kan ha lättare att först knyta an till djuret, berättar Johanna. 

Johanna menar att fördelarna med närheten till hästar behöver komma barn i social utsatthet till del. 

– De mår ju ofta sämre och det är för dyrt att rida idag. Ökad tillgänglighet till hästar kan främja jämlika uppväxtvillkor, och jämna ut folkhälsoklyftorna, berättar Johanna. Enligt henne kan de kostnader som uppstår i samband med socialt utanförskap reduceras om barn får tillgång till hästar tidigt i livet. 

Tillsammans med Malin Andersson är Johanna initiativtagare till seminariet "Hästen, folkhälsan och Agenda 2030", den 16 september, dit politiker och yrkesverksamma inom skola, vård och omsorg bjuds in för att diskutera fördelarna med tillgång till hästar.

– Samhället har mycket att tjäna på hästen. Beslutsfattarna måste inse värdet, förklarar Johanna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!