Till våren startar en ny lärlingsutbildning på Campus Nyköping under Second Chance School – ett europeiskt koncept som finns i flera länder. Utbildningen riktar sig till unga vuxna som i dagsläget varken studerar eller arbetar.
– Ungdomar mellan 20 och 24 år och som inte har någon gymnasieexamen kan söka, främst de som idag har försörjningsstöd, berättar Fia Lundgren, projektledare.
Utbildningen anpassas efter individen och genomförs främst på en arbetsplats med målet att gå vidare till en anställning eller utbildning.
Eleverna kommer även läsa en kurs i livskunskap, som bland annat innebär att man övar på sociala färdigheter som kan förloras under långvarig bortavaro från sociala sammanhang som jobb eller studier.
– Mobilen blir lätt en snuttefilt, man sitter hellre och kollar i den och tappar den sociala kompetensen. Det ska vi öva på, säger Fia Lundgren och ger ett exempel:
– Vi kommer bland att titta på nyheterna för att hänga med och ha något att prata om runt fikabordet.
Livskunskapen kommer också innebära att lära sig om sådant som vuxenlivet kan innebära: att flytta hemifrån, ha ett bankkonto och ta lån.
Den första Second Chance School i Sverige startades i Norrköping för snart 25 år sedan. I Nyköping har man inspirerats av systerskolan, men har även gjort en del förändringar. Bland annat inleds utbildningen i Nyköping med en uppstartsperiod där eleverna under några veckor får prova på att vara på några arbetsplatser.
– Då testar vi och ser om man har tillräcklig vilja för det här. Det handlar också om att se vad personerna har för behov för att kunna göra anpassningar på arbetsplatserna, de ska inte vara en belastning för företagen utan om det finns några svårigheter hjälper vi till, säger Fia Lundgren.
Vad händer om det visar sig att en elev inte har tillräcklig vilja?
– Då får man möjlighet till en insats utifrån sina behov, som försörjningsstöd eller vård. Sen kan man söka igen nästa gång.
Johan Wachtmeister (M), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, säger att de är glada att projektet nu kan dra igång:
– Vi vill sänka försörjningsstödet, dels för samhället för den kostnad det innebär men också för individen och för arbetsmarknaden där det råder brist på folk, säger han.
De hoppas nu att ryktet om utbildningen ska sprida sig bland ungdomar.
– Det här är världens chans att komma ut i arbetslivet, säger Fia Lundgren.
Utbildningen har 10 till 12 platser per termin.