Björg Kjellén berättar att den senaste tiden varit turbulent. Den aktuella enheten på kommunen har varit svår att få kontakt med. Tre dagar efter skolstart beslutades det att hennes son skulle få taxi, trots att han egentligen är för gammal för det, på grund av de särskilda trafikförhållandena. Nu kan han bli avsläppt på rätt sida vägen.
– Vi tog ett felaktigt beslut som vi nu rättat till. Vår bedömning är att en som går i årskurs tre eller fyra inte ska korsa den vägen, säger Katarina Bergkvist, strategienhetschef vid Nyköpings kommun.
SN har nåtts av uppgifter om att elever som bor i Oppeby och går i skolan på Nyköpings högstadium i år nekats busskort, till skillnad från i fjol.
– Gränsen för busskort går vid fem kilometer. Vi har nyligen ändrat skolskjutsriktlinjerna, så att oavsett om man går i skolan på Alpha eller Omega beräknas avståndet på samma sätt, säger Bergkvist.
– Det har gjort att färre elever från Oppeby fått busskort jämfört med vid skolstarten för ett år sedan.
När vårdnadshavarna till ett barn får information om skolskjuts får de också veta att de, om de är missnöjda med kommunens beslut, kan överklaga till förvaltningsrätten. Det har inte alla gjort, säger Bergkvist. Därför är enhetens arbetsbelastning hög nu i skolstartstider och allt kan inte åtgärdas på en och samma gång.
– Vi har försökt lösa problemen i så hög grad som möjligt. I första hand prioriterar vi barn med särskilda behov och i andra hand barn som går i förskoleklass eller på lågstadiet. Ibland får föräldrar med äldre barn vänta lite längre.