Nya anläggningar krävs på Studsvik: "Blir rejält tight"

Ett nytt mellanlager och en ny anläggning för hantering av kärnavfall. Det måste byggas i Studsvik för att ta emot de tusentals tunnor som ska plockas upp från slutförvaret – och det är bråttom.

Ett nytt mellanlager och en ny anläggning för att omhänderta avfall måste byggas på Studsviksområdet. Och det är bråttom.

Ett nytt mellanlager och en ny anläggning för att omhänderta avfall måste byggas på Studsviksområdet. Och det är bråttom.

Foto: Jenny Palmqvist

Nyköping2021-03-28 17:55

– Det kommer att bli rejält tight. Med nuvarande plan måste det nya mellanlagret stå klart 2023, säger Sven Ordéus, vd på Svafo, som ska ta emot kärnavfallet.

Som tidningen har berättat finns starka misstankar om att kärnavfallet innehåller ämnen som är farligare än deklarerat. SKB har därför beslutat att 2 800 tunnor måste upp ur slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark (SFR). De ska därefter transporteras till källan – Studsviksområdet – för att bearbetas innan de slutligen kan återföras till slutförvaret.

Orsaken till att det brådskar är att slutförvaret (SFR) ska byggas ut. Planerat byggstart är 2023. Och efter diskussioner med Strålsäkerhetsmyndigheten har SKB bestämt att tunnorna ska vara upplockade innan dess.

– Vi bedömer att det är lämpligast att ta upp det här avfallet från SFR innan anläggningen byggs ut, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.

Innan tunnorna kan tas upp måste det nya mellanlagret stå på plats i Studsviksområdet. Bygget i sig tar naturligtvis tid – men är ändå en relativt okomplicerad aspekt av projektet, förklarar Sven Ordéus.

– Det krävs tillstånd från kommunen och Strålsäkerhetsmyndigheten för att bygga ett nytt mellanlager. Eventuellt måste vi dessutom göra en ny miljöprövning. Det kommer att ta tid. Först när allt detta är klart kan vi sätta igång med bygget.

För att bearbeta avfallet så att det kan återföras till slutförvaret måste ytterligare en anläggning byggas. I anläggningen ska kärnavfallet sorteras och sedan förslutas – den här gången i enlighet med de krav som myndigheterna ställer.

undefined
Det kommer att bli tight att hinna få ett mellanlager på plats till 2023, säger Sven Ordéus, vd på Svafo.

Detta bygge behöver inte vara klart innan tunnorna tas upp. Å andra sidan är anläggningen ganska komplicerad.

– I dag finns det väldigt få anläggningar i världen som klarar av den uppgift vi har framför oss. Utmaningen ligger i att göra anläggningen säker för dem som ska arbeta med avfallet.

Förra året blev Svafo klar med nedmonteringen av en forskningsreaktor (R2) på Studsviksområdet. Sedan dess har bolaget – som i dag har runt 60 anställda – befunnit sig i en nedskalningsprocess, med ett minskat antal anställda.

Återtaget av kärnavfall från Forsmark innebär att den processen upphör.

– Det här innebär att vi kommer behålla våra arbetstillfällen i 25 år i alla fall. Det är min bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!