Nya häktningar efter Esplanadenbråket

Sammalagt sex män sitter nu häktade efter det våldsamma storbråket i centrala Oxelösund. Men ännu är motivet inte helt klarlagt.

Ett 30-tal personer uppges ha varit inblandade i bråket. Nu har sex misstänkta män häktats.

Ett 30-tal personer uppges ha varit inblandade i bråket. Nu har sex misstänkta män häktats.

Foto: Joakim Öhman

Nyköping2019-11-22 16:40

I slutet av förra veckan satt tre unga män häktade efter händelsen på Esplanaden i Oxelösund, som inträffade för två veckor sedan. Sedan dess har ytterligare tre män häktats och samtliga är på sannolika misstänkta för grov misshandel. 

Sammanlagt sex personer är alltså frihetsberövade. Och för närvarande finns det inga fler som är misstänkta för brott. 

– Vi vill inte låsa oss vid någon hypotes, men i nuläget har vi inga fler misstänkta, säger åklagare Lukas Tigerstrand, som leder förundersökningen.

I samband med bråket där ett stort antal personer var inblandade attackerades en man i 45-årsåldern med någon form av stickvapen. Misstanken är att flera gärningsmän gav sig på mannen som skadades allvarligt. Han har senare kunnat lämna sjukhuset efter det brutala överfallet.

Vad som föranledde det hela är inte klarlagt. Från Nyköpingspolisens sida tror man samtidigt att det finns kopplingar mellan händelserna i Oxelösund och slagsmål mellan elever på Gripenskolan, som har trappats upp den senaste tiden. Polis, skola, socialtjänst och kommunens säkerhetsorganisation samarbetar med anledning av skolbråken, för att det inte ska bli en utveckling.

De sex misstänkta i Oxelösundsärendet, där ett 30-tal personer uppges ha deltagit, är bekanta med varandra och de har även varit involverade i skolbråken på olika sätt, är teorin.

– Motivet är vi fortfarande lite fundersamma kring. Det har framkommit en del uppgifter, men vi är inte helt säkra på vad det här handlar om, säger Lukas Tigerstrand om Esplanadenbråket.

Polisen har gjort en del beslag efter undersökningen av brottsplatsen, bland annat kläder och två stickvapen som därefter har skickats till NFC (Nationellt forensiskt centrum) för vidare analys.

– Vi väntar på svar därifrån. Det ska sökas efter blod, men även DNA, säger Tigerstrand.

Flera personer blev vittnen till Esplanadenbråket vilket har varit värdefullt för utredningen. Ett tämligen stort antal förhör med vittnen har också genomförts.

– Vi har fått fram väldigt mycket bra uppgifter och vill följa upp med nya vittnesförhör, och det är även en del vittnen som inte är förhörda än, säger Lukas Tigerstrand.

Han fortsätter:

– Sedan ska misstänkta höras på nytt och den tekniska utredningen fortsätter. Man kan aldrig veta hur det slutar men i nuläget är vi väldigt nöjda med hur arbetet fortskrider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!