Nya köket ska ge patienter större valfrihet

Om mindre än ett år är köket på Nyköpings lasarett färdigrenoverat, under tiden äter patienterna mat från sjukhuset i Västerås. Det nya köket kommer bland annat innebära fler valmöjligheter för patienterna.

Patienterna kommer kunna välja vad och när de ska äta.

Patienterna kommer kunna välja vad och när de ska äta.

Foto: SN

Nyköping2019-07-30 21:05

Nu har den renovering av köket på Nyköpings lasarett som påbörjades för ungefär ett år sedan kommit lite mer än halvvägs.

– Renoveringen väntas blir klar under första kvartalet av 2020, så det är lite mindre än ett år kvar. Vi har bland annat bytt vatten och el i köket, berättar Magnus Andersson, biträdande verksamhetsområdeschef på Region Sörmland.

Det nyrenoverade köket kommer bland annat innebära fler valmöjligheter och större frihet för patienterna på lasarettet.

– Då kommer patienterna ha större möjlighet att själva välja vad de vill äta, det kommer bli mer variation. Det har inte varit möjligt på samma sätt med vårt tidigare produktionssätt. Dessutom kommer de också ha större frihet att äta när de är hungriga, det kommer inte komma någon matvagn på bestämda tider längre, berättar Magnus Andersson.

Under renoveringen äter patienterna mat som lagas i produktionsköket på sjukhuset i Västerås.

– Vi letade runt och hörde av oss till flera sjukhus i närheten. Västerås var de enda som hade kapacitet nog att producera den volymen och frakta maten hit. De förser även Akademiska sjukhuset i Uppsala med mat, säger Magnus Andersson.

Hur har det fungerat hittills?

– Det är klart att det kan bli lite struligt när man inte har sina vanliga rutiner men utifrån vad jag har hört så ska det fungera bra, berättar Magnus Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!