Giftiga kemikalier från en gammal oljedepå skapar problem när det nya Resecentrumet ska byggas vid bangårdsområdet, mellan Brunnsgatan och nuvarande stationsbyggnaden. Lösningen är att värma upp marken med el till närmare kokningspunkten.
– Tre meter av jordmassor har schaktats bort och körts till deponi. Och det visade sig att massorna var förorenade. Ur ett geotekniskt perspektiv är det inte säkert att schakta djupare, för att få bort miljögifterna. Så nu har en termisk in situ-sanering påbörjats, säger Joakim Gustafsson, projektledare på Jernhusen om metoden att hetta upp jordmassorna för att frigöra gifterna.
Ytan som ska saneras är ungefär lika stor som en halv fotbollsplan. Genom att borra ner 95 elektroder, en form av värmare, på fem till sju meters djup ska marken värmas upp till 100 grader. Gaserna kommer upp genom rör och sugs in till en behandlingsanläggning.
– Parallellt med detta kommer vi att tillsätta vatten för att ytterligare få fart på hettan. Allt sugs upp och går till en behandlingsanläggning där ångan kyls ner och vattnet plockas bort och renas i systemet. Sedan har man den koncentrerade föroreningen i filter, säger Joakim Gustafsson.
För att kunna försörja elektroderna med el har två nya fördelningsstationer byggts av Vattenfall.
– Vi kommer att göra av med 4 300 megawattimmar för att värma upp behandlingsytan. Det skulle kunna räcka till att värma upp 430 normalvillor i Nyköping under ett år, säger Joakim Gustavsson.
När alla elektroderna är nedborrade i marken och allt har kopplats till reningsanläggningen kommer 30 centimeters lager med skumbetong gjutas som ett lock för att hålla kvar värmen och säkerställa att inga ångor sprids till omgivningen.
– Vi kommer att hålla på i ungefär 210 dagar. Från att vi börjar värma kommer det att ta 60 dygn tills dess att marken har uppnått 100 grader. Efter det är det 150 dygn som vi tror att det kommer att krävas för att få upp alla föroreningar ur marken, säger Joakim Gustafsson.
Metoden är ganska dyr, men snabb. Fördelen är att det går att följa processen och se när alla miljögifter är borttagna ur marken.
– Det är en miljöskuld som Jernhusen har på sina tomter och den långsiktiga planen är att ta hand om de här miljögifterna, säger Joakim Gustafsson.