– Vi ser över riktlinjerna regelbundet, berättar Ewa Björnfoth, som är skolchef för förskolan i Nyköpings kommun.
Var det något särskilt i de tidigare riktlinjerna som var otydligt?
– Inte direkt, men det är klart att när man gör om så tittar man på hur andra kommuner har gjort och vägt in det i vårt arbete. Vi har gjort tydligare rubrikindelningar för hur dokumentet kring riktlinjer är uppbyggt.
I stora drag handlar det om små justeringar här och där, men den främsta förändringen påverkar barn till föräldrar som är arbetssökande eller föräldralediga. Där samlas nu vistelsetiderna till klockan 9-14 tisdagar-fredagar. Den avgiftsfria allmänna förskolan om 15 timmar per vecka är också samlad till dessa tider tisdagar-torsdagar.
– Det har vi gjort för att kunna organisera på ett bra sätt. Tidigare har tiderna planerats tillsammans med vårdnadshavare, så det har kunnat se väldigt olika ut. Vår organisation är till för att möta upp varje barn och det är den tiden på dagen som vi har den bästa bemanningen, säger Ewa Björnfoth och hänvisar till ett projekt man har kring kvalitet och likvärdighet.
Det förtydligas även att förskola ska kunna erbjudas mellan 6.00 och 19.00 alla vardagar, även om det i sig inte är något nytt utan att det bara lyfts fram tydligare.
Beslutet kring detta togs rent politiskt i början av sommaren och har börjat gälla.
I en kortversion till de nya riktlinjerna lyfts ett stycke fram om att vårdnadshavare är skyldiga att på förfrågan kunna tillhandahålla intyg från arbetsgivare, studieanordnare, a-kassa eller liknande för att fastställa grund för placering, men det är enligt Ewa Björnfoth inget nytt.
– Det är ganska ovanligt att vi kräver intyg, men vi har kunnat och kan alltså göra det om vi bedömer att det behövs som grund för barnets vistelsetid i förskolan.
– Vi har inte fått så mycket respons, men vi hoppas det har gett ökad tydlighet och att det är lättare att förstå, säger Ewa Björnfoth.
När tidningen för en tid sedan skrev om barn på förskolan under semestertider kommenterade Ewa Björnfoth att det finns viss flexibilitet, kring där vårdnadshavare kan behöva ledigt och det bästa för barnet då är att vara på förskolan. Här har riktlinjerna bara förtydligats, grundregeln är fortfarande att barn är ledigt från förskola när vårdnadshavare har semester.