Det undrar tidigare riksdagsledamoten och lokalpolitikern i Nyköping, Marco Venegas (MP), som gjort så att den på tisdagen dömde toppchefen blivit politiskt ärende.
Vid tisdagskvällens sena sammanträde i kommunfullmäktige ställde han frågor till kommunalrådet Urban Granström (S): Vilka åtgärder har kommunen vidtagit för att förebygga sexuella trakasserier? Hur ska personal eller chef agera om man själv eller någon annan blivit utsatt?
Han fick stöd för sina frågor av såväl Jessica Johansson (L) som Maud Wachtmeister (KD).
Urban Granström svarade:
– Det har tagits fram en ny rutin och ett nytt arbetssätt för hantering av kränkande särbehandling under våren och som började gälla i september. Rutinen tydliggör vad som är att betrakta som kränkande särbehandling, hur och var man gör sin anmälan samt vad som sker när anmälan är gjord.
Urban Granström förklarade att en grupp bildats, specialiserad inom området.
– Gruppen bevakar dagligen inkorgen för kränkande särbehandling och träffas varje vecka för att gå igenom de ärenden som inkommit och för att göra en bedömning av hur ärendena ska hanteras. På detta sätt säkerställs en snabb, likvärdig och objektiv hantering av de anmälningar som inkommer, fortsatte Urban Granström.
Marco Venegas har haft kontakt med offret. Han var tillfreds med svaret från Urban Granström och debatten.
– Men varför har inte nya rutiner tagits fram tidigare?
Vi har sökt kommundirektör Mats Pettersson, som uppgav att han är upptagen hela onsdagen och hänvisade till Sara Lodin, personalchefen.
Enligt henne finns ingen koppling mellan nya regelverket och den nu dömde chefen, som var misstänkt för sexuellt ofredande redan i våras.
– Nej, det finns inget samband, översynen av rutinen för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier startades innan, svarar hon.
Chefen fick också goda vitsord av Nyköpings kommun när denne slutade, trots att chefen redan vid tiden var misstänkt för sexuellt ofredande. Sara Lodin uppger att hon hänvisar till den som gett de goda vitsorden.
Den utredning som utfördes av en juridikfirma på uppdrag av Nyköping kommun hemligstämplades av kommunens jurist, som via Sara Lodin hälsar att hon "kommenterar inte ärendet mer än så".
Ser du att ni i det aktuella fallet kunnat agera annorlunda?
– Vi har rutiner och regler som vi agerar efter. Samtidigt drar vi lärdom av varje enskilt fall, detta ärende är inte något undantag från det, svarar Sara Lodin.
SN har även sökt Urban Granström, som också hänvisat till Sara Lodin.