– Det är dags att börja samla fakta, det här är början på en lång och krokig väg, sa Daniel Ligné riksjaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.
Över åttio personer med förankringar i länsstyrelser och olika jägarförbund hade samlats för att lyssna på representanter från SLU, Naturvårdsverket och Jägareförbundet. Det för att återigen aktualisera frågan om vilka tider man ska eller borde få jaga. En snabb historielektion av Hans von Essen, fd riksjaktvårdskonsulent påminde om att jakttiderna som vi känner dem, med fasta tider som gäller tills vidare är en relativt ny företeelse. Från att ha varit en levande diskussion varje år om vilka tider man fick jaga vissa djur så har det efter millennieskiftet bara varit tre processer om förändrade jakttider.
Klimatfrågorna, nya sjukdomar, starkt och svagt växande stammar och hur de stora rovdjuren påverkar viltförvaltningen var några av de utmaningar som nämndes under seminariet. Utmaningar som skulle kunna vara skäl för att väcka diskussionen kring förändrade jakttider.
– Dels har den generelle jägaren förändrats och med det även en förändrad syn på etiken. Dels förändras även klimatet och vad det får för konsekvenser det vet vi inte än, sa Daniel Ligné.
Daniel Ligné ställer sig även kritisk till de mindre omtag som gjorts om förändrade jakttider.
– Man kan hattifnatta om kronhjortens jakttider men det vi egentligen behöver är ett stort samlat grepp där vi diskuterar alla jakttider. Vi behöver en förutsägbarhet och en kontinuitet så vi kan lägga pengar på den forskning som behövs, säger han.