Nyanlända akademiker får en snabbare väg in till svenska samhället

Bättre än SFI, säger många av deltagarna på Korta vägen. Här får de praktik och en heltidsutbildning i svenska under sex månader.

NYKÖPING2016-08-18 09:17

Amro Najem hade precis fått sin kandidatexamen i marknadsföring och praktiserat på Syriens internationella bank när kriget blev värre.

– Det var svårt att vara trygg och få jobb när bomberna faller ner omkring dig och på dina grannar.

Han kom till Sverige för lite mer än två år sedan. I mars var han en av de första deltagarna när Korta vägen startade i Nyköping. Det är en sex månader lång utbildning för invandrade akademiker. De flesta kommer från Syrien men även från Afghanistan, Somalia och Pakistan. Under tre månader pågår en intensiv svenskundervisning, åtta timmar i veckan. De har temaveckor där de lär sig om allt från myndigheter och regering till hur medierna fungerar i Sverige.

– På SFI var det svårt att studera för oss som är akademiker. Det var bara fyra timmar om dagen och det var mer som för barn. Jag började prata svenska här på Korta vägen, säger George Al Hakeem som kom till Sverige för två år sedan.

Yrkescoacher letar hela tiden efter praktikplatser åt deltagarna. George Al Hakeem praktiserar tre månader som inköpare på Upphandlingsmyndigheten, samma yrke som han hade i Syrien.

– Det är roligt att prata med svenskarna och se hur arbetsplatskulturen är. Det är stor skillnad från Syrien.

Ett exempel är hur cheferna och de anställda behandlar varandra.

– Cheferna är som presidenter. Det är svårt att prata med dem. Här är det en öppen plats. Fika är en ny kultur för oss, säger han och ler.

Korta vägen är ett samarbete med Uppsala universitet, Academicum och initiativtagaren Arbetsförmedlingen.

– Flertalet nyanlända har fortfarande ingen högre utbildning. Men det är en större omfattning av högutbildade nu, förut fanns de knappt. De flyktingar som kommer hit nu är från Syrien som har ett mer etablerat utbildningssystem, säger Mats Karlsson, enhetschef på södra Sörmlands arbetsförmedling.

Han tror att det är enklare för högutbildade att få jobb, men det tar längre tid. Först måste de få sina betyg översatta och godkända av Socialstyrelsen.

– Det beror också på vad du är utbildad till. Är du utbildad inom vården kan det vara enklare.

Amro Najem tycker det känns svårt att få jobb inom marknadsföring. Om han inte kan få jobb inom sitt område vill han studera till något som ger jobb.

– Lära mig att laga mat, det är många som vill anställa folk som lagar mat.

Och George Al Hakeem vill fortsätta jobba på Upphandlingsmyndigheten.

– Man behöver väldigt bra svenska. Men jag ska försöka och utveckla mitt språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om