På Nyköpings högstadium går Simona Amanuel, 14 år, på I-bas. Där undervisas elever framför allt i svenska, engelska och matematik, för att kunna slussas vidare till ordinarie klasser. Simona Amanuel tycker att den nya lagen är bra. För henne fanns det inte ens plats på den kommunala skolan när hon kom som nyanländ till Oxelösund i januari, berättar hon.
– Jag fick vänta i tre-fyra månader innan någon från gruppen av nyanlända gick vidare till ordinarie klass. Under tiden gick jag själv till biblioteket för att lära mig svenska, säger hon.
Simona Amanuel har dock inga planer på att byta skola fast möjligheten kanske snart finns.
– Jag trivs här och vill inte byta skola ytterligare en gång, säger hon.
På Kunskapsskolan i Nyköping går ingen elev som räknas som nyanländ, trots att 54 213 barn i skolåldern sökte asyl i Sverige under 2015. Det är just en sådan friskola, som har fler sökande än platser och använder kötid som urvalsprincip, som lagen avser.
Rektor Linda Teske på Kunskapsskolan välkomnar den nya lagen. Hon planerar för att erbjuda asylsökande den nya möjligheten efter jul.
– I dag finns inte möjligheten. Söker nyanlända hamnar de längst bak i kön och kommer inte in, säger hon.
Skolan räknar med att kunna göra plats för ungefär tio elever, trots att skolan i princip är full, och har förberett sig med konferenser och utbildningar.
– Ibland slutar elever på skolan så det finns alltid lite marginal. Vi har haft en kort introduktion i hur man undervisar elever med ett annat modersmål. Men vi jobbar fortfarande med att inventera kompetensen och behörigheten hos lärarna, säger Linda Teske.
Kunskapsskolan har dessutom tagit kontakt med Nyköpings kommun för att se om de vill ha hjälp med att ta emot nyanlända. Rektorn på Nyköpings högstadium, Henrik Eriksson tycker att den nya lagen är bra men är inte i behov av någon hjälp från friskolor.
– Det hade vi behövt förra året. Nu är vi igenom och det är ingen kris för oss längre, säger han.
Han vill gärna behålla de elever som redan går på skolan och har möjlighet att ta emot fler.
– Inget kan bli tuffare än hur det var förra läsåret. I dag går det 31 nyanlända elever och det är hanterbart. Vi har byggt upp en professionell organisation och jag tror att eleverna trivs, säger Henrik Eriksson.
Nyköpings högstadium har tagit emot de allra flesta asylsökande eleverna. Bara mellan november och februari tog skolan emot 125 elever.