Partiledaren Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson, partiets ekonomisk-politiske talesman besökte igår Amels syateljé intill Stadshuset i Nyköping. Där fick politikerna ta del av skräddarens historia, en kvinna från Bagdad som till och med sytt kläder åt förre presidenten Saddam Husseins släktingar. Efter några år i Sverige så vågade skräddaren slutligen satsa på eget företag. Nyföretagarcentrums Birgit Båvner:
– Vi tror mycket på modellen med mentorer som kan hjälpa till med språk, kultur och nätverk.
Fokus under mötet låg på hinder och möjligheter kring företagande och integration. Idag kan det ta uppemot åtta år innan en nyanländ kommer in på arbetsmarknaden, något som Ulf Kristofersson anser är ohållbart.
– Det är bra om alla, även asylsökande, har jobb från dag ett och i många fall kan det vara ett eget tjänsteföretag.
Ahmad Eid, som driver Be Good Sweden AB från Oxelösund, menar att entreprenörskapet blev en livsstil för honom. Från att ha varit en strulig tonåring så växte han i och med ansvaret för det framgångsrika företaget som säljer svenska produkter till Mellanöstern.
Ulf Kristersson menar att det är för stort fokus på anställning i Sverige.
– Svårigheten att få jobb kan även vara en förklaring till varför så många startar företag. Det handlar ofta om en kombination av nöd och lust, säger Ulf Kristersson samtidigt som han medger att alla inte kan eller vill vara företagare.
En het fråga inom rikspolitiken är bygget av snabbspåren mellan storstadsregionerna. Hur ställer sig partiet till höghastighetsbanan?
– Vi inväntar två studier för att säkerställa beräkningarna som handlar om 320 miljarder. Det behövs ett bättre underlag kring dessa stora summor. Och om man väljer att snarare rusta de gamla banorna, öka pendlingsmöjligheterna, så bör man även titta på vilka investeringar som krävs för att säkerställa det.
Vad är Moderaternas inställning till Ostlänken?
– Vi är väldigt mycket för den, svarar Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för M.
– Men det är viktigt att ha ett ordentligt beslutsunderlag. Sedan är det viktigt att regeringen bedömer den och där är vi inte riktigt än, inflikar Anna Kinberg Batra.
– Men Ostlänken behövs under alla omständigheter och påverkas inte i grunden, fortsätter Ulf Kristersson.
– Framför allt är risken stor att 300 miljarder tränger undan andra saker. Vi ska inte glömma att det fanns ett skäl till att vi började prata om höghastighetståg. Vi måste binda ihop våra arbetsregioner bättre, i detta fall Mälarregionen. Det behovet kvarstår, menar partiledaren.
Då är frågan om Skavsta ska bli det nya Bromma, när flygplatsen läggs ner?
– Nu behöver vi Bromma också för hela landet. Tåg och flyg krävs för att vi ska kunna ta oss även till andra platser i vårt avlånga land.
– Det är lite mycket diskussioner om den ena eller andra flygplatsen. Men ser man på Arlanda så har man problem med kapacitet och transporter till och från flygplatsen. Därför behövs fler flygplatser i hela regionen.