Nyköping bland topp tio för sitt kvinnofridsarbete

Nyköping hamnar i topp tio i riksförbundet Unizons senaste mätning av kommuners arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Marjo Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Nyköpings kommun.

Marjo Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Nyköpings kommun.

Foto: Therese Jansson

Nyköping2021-12-29 06:35

– Att Nyköpings kommun har hamnat så högt på listan är jätteroligt. Jag blir väldigt glad för det, för invånarnas skull, säger Olga Nilsson, verksamhetschef för kvinno- och tjejjouren Mira.

Unizon är ett riksförbund med idéburna tjej- och kvinnojourer samt ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. I Kvinnofridsbarometern, som görs vartannat år, undersöker riksförbundet kommuners arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. 

I årets undersökning har Nyköpings kommun hamnat på delad åttondeplats av de 188 kommuner som besvarat enkäten i år. 

– Jag är glad att vi ligger så pass högt upp. Vi jobbar mycket med att förebygga och minska våld i nära relationer och har ett bra samarbete med tjej- och kvinnojouren Mira. Det är väldigt viktigt, säger Marjo Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Nyköpings kommun.

Hon fortsätter: 

– Åttondeplats är inte fy skam, men det är klart att vi vill ligga ännu högre upp i rankingen. Vi ska kolla på vad vi kan göra framåt för att bli ännu bättre.

I Kvinnofridsbarometern 2015 hade Nyköpings kommun plats fem. År 2017 deltog inte kommunen och år 2019 hamnade kommunen på sjunde plats. 

– Att olika kommuner deltar olika år påverkar ju rankingen. Jag tror inte att vi blivit sämre på att arbeta för att minska mäns våld mot kvinnor eftersom vi jobbat mycket med frågan, men jag vill analysera mätningarna och se varför vi hamnat lägre i rankingen, säger Marjo Gustafsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!