– Jag kan inte kommentera om vi är på väg in. Vi för en dialog med många svenska kommuner, säger August Svedenstedt, Sverige- och Danmarkchef, Tier Mobility.
Företaget tar just nu temperaturen på Nyköping för att se hur staden ställer sig till affärskonceptet med att ställa ut elscootrar för uthyrning.
Det relativt nya fenomenet i storstäderna har snabbt blivit populärt eftersom fordonen ofta är lättillgängliga, enkla att använda och drivs på el. Samtidigt är konceptet kritiserat på flera punkter. Från nedskräpning till olycksstatistik.
Den mest aktuella kritiken handlar om att elsparkcyklarna säljs in som klimatsmarta, vilket har ifrågasatts. I en rapport från konsultföretaget WSP, sommaren 2019, står att "betydelsen av dessa nya mobilitetstjänster ur ett klimat- och miljöperspektiv troligtvis är marginell" som exempel.
Bolaget Tier är inget marknadsföringsundantag i sammanhanget utan lyfter miljönyttan av deras affärsidé högt på sin sajt med orden "vi är helt klimatneutrala".
Huvudkritiken handlar om att elsparkcyklar ersätter ännu klimatsmartare alternativ så som gång, cykel och kollektivtrafik. Hur ser du på det?
– Jag ska vara ärlig och säga att det finns tillfällen då elsparkcyklar ersätter just de här olika sakerna, säger Svedenstedt.
Under pandemin har bolaget sett att ungefär häften av resorna på deras fordon i Stockholm har ersatt kollektivtrafik men ser också att det är kopplat till den sociala distanseringen. Att scootern ersätter cykel och gång ibland visar enkätstudier och det är inget han heller förnekar.
– Ja, det gör den. Men bara sex procent av de som svarat att den ersatt cykel och gång svarar också att de går eller cyklar mindre.
Svedenstedt drar slutsatsen att folk inte rör sig mindre för att det finns elsparkcyklar utan att scootrar är ett komplement för att röra sig snabbat i städer. Fordonen ökar mobiliteten i staden, resonerar han.
Han lyfter själv att begreppet "greenwashing" klistras på bolaget ibland men hävdar bestämt att det inte är en strategi.
– Många kan anklaga oss för att inte vara ett hållbart företag men hållbarhet är A och O för oss. Grundtanken med vårt företag är att göra om hur vi lever i städer och driva på för en grön revolution. Det låter klyschigt men vi vill få bort den privatägda bilismen och ge tillbaka staden till människorna som bor där.
En annan kritiserad del är att fordonen finns utspridda över staden och i vissa fall är i vägen för andra trafikanter när de inte används.
– Vi rör hela vår scooterflotta varannan dag och flyttar på de som står illa till, säger han.
Han vill istället skifta perspektiv och resonerar vad som skulle hända om bilarna togs bort från städerna istället för elsparkcyklarna.
– Om vi gjorde om gatorna till uteserveringar, mer kollektivtransport och byggde fler cykelvägar så tror inte jag den här problematiken hade upplevts på samma sätt.
Kvalitén på fordonen har också fått kritik. När Dagens Industri granskade branschen kom de fram till att scootrarna bara håller i fem veckor, vilket är ett klimatproblem då all nyproduktion tär på jordens resurser. Scooterns hållbarhet är bara en myt om branschen, anser Svedenstedt.
– Det har aldrig stämt för oss i alla fall, fastän vi hade en primitiv scootermodell i början. Vi reparerar alla våra scootrar och kan hålla liv i dem så länge de är säkra, säger han.