– Nyköping är en anrik och vacker stad i ett attraktivt läge nära Stockholm. I vår intresseundersökning har vi sett stort intresse bland högstadieelever för Jensen gymnasium, vilket är roligt! Vi ser också att behovet av ökade antal gymnasieplatser kommer att finnas en lång tid framöver då regionen är och har varit attraktiv för inflyttning, säger Sara Taflin, skolchef vid Jensen gymnasium.
En ansökan om att starta en gymnasieskola i Nyköping skickades in till Skolinspektionen i januari. Om ansökan beviljas kommer de att kunna starta under hösten 2023.
– Nu ska vi börja leta lokaler och det är alltid en utmaning att hitta bra skollokaler i rätt läge. Vi försöker alltid etablera oss centralt, så att läget funkar fint även för elever som pendlar, säger Sara Taflin.
Första året är det tänkt att en årskurs ska starta med cirka 80 elever, meddelar Sara Taflin.
– Vi kommer i första skedet att söka tillstånd för ekonomiprogrammet, naturvetenskapliga programmet och samhällsvetenskapliga programmet.
Även Yrkesgymnasiet kan starta i Nyköping i framtiden. Christina Runesdotter, etableringsansvarig på Thorengruppen AB, förklarar att Yrkesgymnasiet vill expandera på flera orter i Sverige och ambitionen är att starta i Nyköping antingen till hösten 2023 eller 2024.
– Då vi inte finns i Nyköping och vi bedömt det som en ort som skulle fungera för detta koncept har vi valt att söka tillstånd.
Det kommer röra sig om praktiska gymnasielinjer, såsom bland annat bygg-, el-, handel- samt barn- och fritidsprogrammet. De räknar med att det på sikt kommer vara cirka 80 elever i varje årskurs.
– Utmaningen gäller främst att få tillstånd då Skolinspektionen bedömer ansökan på en rad kriterier, bland annat konkurrens med kommunala skolor. Är efterfrågan låg på yrkesprogram i kommunen är det svårt att få tillstånd, säger Christina Runesdotter.
Var i Nyköping planerar ni att etablera er om ansökan godkänns?
– Det är inte klart med placering än så jag kan inte uttala mig om det.
Rebecka Ahlvik Doverhem, utredare vid Skolinspektionen, förklarar att handläggningsprocessen tar ungefär åtta månader, från att en ansökan inkommit till att ett beslut fattas.
– Vi tittar på en rad delar, bland annat ekonomiska förutsättningar och om ägar- och ledningskretsen bedöms ha insikt i skollagstiftning, arbetsrätt, arbetsmiljörätt och de ekonomiska regelverken.