Undersökningen, som görs i samarbete med Handelshögskolan i Jönköping, vaskar fram vad som är en attraktiv kommun att bo i. Statistik över exempelvis befolkningstillväxt, ohälsotal, tillgång till flyg och bredband, kulturutbud, kostnad för äldreomsorg, andel unga och nöjesställen spaltas upp och kommunerna kategoriseras enligt storlek och geografiskt läge.
Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, är en av dem som medverkat till rapporten. Hon säger att många av Sveriges 290 kommuner egentligen är för små för att vara ekonomiskt hållbara. Kommunsammanslagningar kan vara en väg ur problemet, anser hon, även om det är en känslig politisk fråga.
Om man jämför Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund vinner Nyköping på alla variabler: Dels de fundamentala, där bland annat befolkningstillväxt och huspriser ingår, dels hur det är specifikt för familjer, unga och äldre.
Av de fyra kommunerna är det sämst att vara ung i Trosa, medan Oxelösund tar bottenplatsen för de övriga variablerna.
Nyköping har bäst betyg i hela Sörmland och har i år hamnat på plats 43 jämfört med förra årets placering på 104, ser kommunalrådet Urban Granström (S) som positivt.
– Kul! Vi blir fler och då kommer mycket positivt av det, fler restauranger, turismen får uppsving. Det tilltalar säkert i synnerhet unga. Vi försöker se till att det byggs och att ungdomar har mer att göra. Roligt om det avspeglas i att det ger resultat. Men visst, vi är 290 kommuner som kämpar med det här, så resultatet går nog lite upp och ner.
Det kan även Trosa, som förra låg året på plats 31 men har nu rasat till plats 119, hålla med om.
Oxelösund (152) och Gnesta (122) ligger ungefär på samma platser som i fjol.