Det är dramatiska scener med levande musik och sång från både 16- 17- och 1800-tal som utspelas på stadens gator och torg under årets Nyköpingsvandring som heter "Abdikationer och Amerikadrömmar".
Den allra sista scenen i den cirka en timmes långa vandringen runt om i stan, äger rum vid de gamla husen vid Allhelgonakyrkan. Där får publiken resa 150 år tillbaka i tiden, till 1864, då en av resenärerna på det Nyköpingsbyggda emigrantskeppet Ernst Merck återvänder från Nordamerika. Den återvändande emigranten, "den förlorade sonen" som han också kallas, är full av historier om det stora landet på andra sida Atlanten och berättar bland annat vad "en elefant" - verkligen är.
Det är Nyköpings stads teater, en friteater, som gör Nyköpingsvandringen. Det är cirka fyra personer från teatergruppen på runt 30 personer, som gör föreställningarna vid vandringarna.
Även Olof Palmes gamla farmor, Hanna Palme von Born, kommer publiken till mötes strax bredvid Stora torget, i en av de första scenerna. Hon berättar där om sina stora planer för Ånga Gård i Nyköping - vilken än i dag finns i familjen Palmes ägo.
Publikantalet på vandingarna är varierande, från några enstaka individer till flera.
– Idealet är 30 personer, säger Kenneth Bodin, en av skådespelarna.
Nyköpingsvandringarna pågår fram till den 17 augusti, och spelas blandat vardagar och helger.