– Vi behöver kreativa människor i de yrken som finns och sedan är det dessutom så att de jobb som dagens tioåringar kommer att ha när de är 20 inte finns än så de kommer att vara mer jobbskapande än jobbsökande, säger Lisbeth Sommarström, projektledare på Nyköpings kommun.
Det nya teknik- och designlabbet ligger på Prästgatan 12 bakom Culturum. Ett av de två rummen i labbet var tidigare knattebio, men intresset för den har enligt Lisbeth minskat.
– Det kom massor av barn när vi startade för typ 20 år sedan. Nu har många storbilds-tv hemma och de ser filmerna långt i förväg.
I den stora tegelbyggnaden finns även mötesplatsen Ung Arena och Barnkulturcentrums skaparverkstad. Teknik- och designlabbet är en vidareutveckling av Skaparverkstaden fast med mer tonvikt på teknik. Barnkulturcentrum har haft planer på att starta en sådan verksamhet och när Region Sörmland i höstas ställde frågan om Nyköping ville delta i det länsövergripande projektet Digifysiskt science center bestämde man sig för att sätta igång. Region Sörmlands mål med projektet Digifysiskt science center är bland annat att bidra till Sörmlands framtida kompetensförsörjning.
– Denna satsning är ett första steg till att öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik främst hos barn och unga, säger Sofie Munke Cilano, projektledare Region Sörmland.
Teknik- och designlabbet i Nyköping vänder sig till barn och unga i åldrarna 6-18 år.
– På sport- och påsklovet har vi haft smygstart med verksamheter för barn. Vi har haft filmanimation, vi har haft lego spike-workshop och vi har haft en skrot&komposition-workshop, säger Lisbeth Sommarström.
Intresset för teknik- och designlabbet var stort på loven, inte minst för lego spike där platserna snabbt tog slut.
– I höst planerar vi en fullmatad verksamhet, säger Lisbeth.
När verksamheten drar igång i september kommer de unga att ha tillgång till bärbara datorer, Ipads, laserskärare och 3D-printrar.
– Till hösten kommer det främst att bli riktat till barn och ungdomar på deras fritid. Sedan är tanken att vi så småningom ska kunna vara en resurs för skola och förskola, att de ska kunna komma hit och boka workshops med sina lärare. Vi har också tänkt att vi kan ha pedagogutbildningar.
Teknik- och designlabbet kommer troligen att erbjuda barn och ungdomar 6-veckorskurser i till exempel programmering, design, innovation eller animation. Det kan också bli kurser som handlar om att lära sig vissa digitala verktyg.
– Då kommer man en gång i veckan och lär sig det här.
Genom teknik- och designlabbet kan barn och unga få tillgång till utrustning som de normalt inte har hemma.
– Det är fantastiskt med de här medlen som vi får ta del av som går direkt till barn och unga.
Lisbeth menar att barn och ungas självkänsla stärks när de får skapa något eget.
– Jag tror att många, inte minst tjejer, har en rädsla för teknik och tror att 'det där är inte för mig, det är för svårt, jag är inte bra på matte'. Vi har ju massa såna föreställningar. Det har vi vuxna också. Då kan ett sånt här ställe väcka nyfikenheten.
Teknik- och designlabbet kommer även att ha riktade insatser för tjejer.
– Jag tror att man kan hitta ett intresse om man får se något som man inte har sett förut och som man kan bli en del av.
Lokalerna på Prästgatan 12 kommer att rustas upp och inredas på ett sätt som speglar den tekniska verksamheten. Inredningen ska ha samma formspråk som motsvarande verksamheter på högstadiet och campus.
– Vi har tagit armkrok med andra i kommunen som jobbar med satsningar på teknik. Vi vill skapa en röd tråd från förskola till högskola och vidare till näringsliv.
Enligt Lisbeth finns det ett intresse bland teknikföretag för att komma till teknik- och designlabbet och berätta om sin verksamhet och för att ordna studiebesök.
Teknik- och designlabbet kommer även att söka medlemskap i föreningen Komtek som organiserar ett nationellt nätverk av kommunala verksamheter som främjar lärande inom teknik och naturvetenskap för barn och unga.
– Vi kommer att anställa en huvudansvarig, säger Lisbeth.
Tanken är även att gymnasieungdomar ska kunna jobba som assistenter i verksamheten.
– Det här blir ju ett bra förstajobb för dem.