Nyköping sticker ut med många utesimskolor

Bästa platsen att lära sig simma är utomhus. Och Nyköpingsbarnen har tur - här kryllar det av utomhussimskolor. Till skillnad från hur det ser ut på många andra håll.

Nyköping2016-04-27 05:30

– Att lära sig simma inomhus i en bassäng under kontrollerade former är något helt annat än att simma iland från en kapsejsad båt i öppet vatten. Man orkar helt enkelt inte simma lika långt.

Det säger Jorma Valjus, ordförande och utbildare på Svenska Livräddningssällskapet i Sörmland och en varm förespråkare för utomhussimskolor.

– Man blir en bättre simmare om man lärt sig simma utomhus, fastslår han.

Men numera är det långt ifrån självklart med simskola på den lokala badplatsen. I Sörmland finns inte en enda utesimkola i flera kommuner, exempelvis Oxelösund.

Men i Nyköpings kommun är barnen lyckligt lottade. Här arrangerar IOGT-NTOs juniorförbund, Junis, sjösimskolor på åtta platser i Bettna, Vrena, Råby, Ånsta, Stigtomta, Jönåker, Stavsjö och Uttervik.

– Vi kallar det Safekids summerschool eftersom vi blandar in lite säkerhetskunskaper med simningen. Det kan till exempel vara bad-båtvett, flyväst, klädsim och mycket annat, säger Carina Ahlberg, administratör på Junis Nyköping.

Utomhussimskolor i kommunal regi finns inte längre. Kommunerna satsar istället på simundervisning i de egna simhallarna. Förklaringen är i många fall bristande intresse från både barn och föräldrar.

Så var det i Flen förra sommaren, berättar Carl Fredrik Svensson, chef för fritidsenheten.

– Vi försökte ordna simskola i Orrhammaren eftersom vi tvingades hålla simhallen stängd under sommarperioden. Men det var väldigt dåligt intresse. Flera föräldrar sa rent ut att de tyckte det var för kallt i vattnet för barnen. Till sist fick vi ihop en grupp, men vi hade hoppats på betydligt flera.

I Näshulta har man däremot inte några svårigheter att få deltagare till sin simskola. Den arrangeras i Österbybadet av Röda kors-kretsen sedan många år tillbaka.

– Det brukar komma 20-30 barn varje sommar, säger kretsens tidigare ordförande Gun-Britt Pantzar.

– Jag tror det här blir tionde året. Simlärarna brukar säga att det är roligt att få lära barn simma i en riktig sjö.

En variant är annars att göra som i Vingåker. Under rubriken "Kom och testa din simförmåga i öppna vatten" ordnar kommunen märkestagning på fyra badplatser veckan efter midsommar.

– Det är ett bra tillfälle att känna efter hur det är att simma utomhus i en sjö. Men själva simundervisningen har vi numera enbart inne i Vingåkersbadet, säger badmästaren Mikael Blomqvist.

Simundervisning ingår den vanliga läroplanen och börjar redan i årskurs 3. När barnen lämnar årskurs 6 ska de kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, samt kunna hantera nödsituationer vid vatten. Simkunnigheten är ett krav för att få godkänt betyg i idrott och hälsa.

Problemet är att alla inte hinner lära sig simma. Särskilt nyanlända kan få svårt att hinna tillgodogöra sig undervisningen innan det är dags för betyg i årskurs 6. Flera skolor uppmanar därför föräldrarna att ta alla chanser att låta barnen leka och bada vid vatten.

En sak är viktig att påpeka till föräldrar som vill anmäla sina barn till någon av sommarens simskolor: Oavsett om de bedrivs i en kommunal simhall eller ute på en badplats så kostar de pengar. Priset varierar, men räkna med en avgift från 300 kronor och uppåt. Några arrangörer kräver föranmälan, men i det flesta fall räcker det med inskrivning vid start. Det bästa är att kolla med arrangören vad som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om