– För att vårda en smittad person kan det gå åt 60 uppsättningar skyddsmaterial på ett dygn, så även om vi inte har brist just nu så tar vi höjd för att situationen kan ändras, säger säkerhetssamordnaren Kristina Silverarfve, på Nyköpings kommuns division för social omsorg.
Hon har ansvaret för det nyupprättade krislagret av skyddsmaterial. Här står 45 000 liter ytdesinfektion och handsprit, hundratals pallar med munskydd, visir och heltäckande förkläden.
– Skyddsmaterialet är stöldbegärligt under pandemin. Därför har vi sakerna i ett hemligt förråd med vakter och larm, säger Kristina Silverarfve.
När en vårdenhet får slut på plasthandskar, handsprit eller munskydd skickar de en beställning. Då är det Silverarfves ansvar att det finns material. En av de största utgifterna under pandemin för kommunerna i Sörmland är vårdmaterial.
– I början var det panik på många håll för det inte fanns material. Vi gjorde förkläden genom att sätta ihop sopsäckar och sådana där långärmade veterinärhandskar, till exempel. De var godkända, men kanske inte så snygga. Nu har vi läget under kontroll, säger Kristina Silverarfve.
När coronakrisen slog till var det tomt i lagren. För att fylla på har skyddsmaterialet i Nyköpings kommun kostat över åtta miljoner kronor i inköp. Materialet kommer även privata vårdföretag till del.
– Om privata utförare i kommunen kommer och säger att de behöver material så levererar vi. Det är upp till ekonomerna att räkna ut vad det kostar, vi måste garantera personalens och brukarnas säkerhet, säger Kristina Silverarfve.
Och det är ingen engångskostnad. Coronapandemin har visat hur ömtåligt samhället är inför en smitta.
– Det förhöjda läget har vi räknat med håller i sig till hösten åtminstone. Men det här nödlagret bygger vi för framtiden också, säger Kristina Silverarfve.
Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) ser också lagret som nödvändigt för framtida kriser.
– Är det något vi lärt oss redan nu så är det att vi inte alltid kan lita på andra, regionen eller så, för att ha skyddsutrustning. Vi måste se om vårt eget hus, säger Urban Granström (S).
Lagret ska betalas med statliga stödpaket, hoppas han.
– Regeringen har varit tydlig med att ingen hälso och sjukvård ska inte hänga på pengarna, så vi räknar med att få ersättning för den här biten, säger Urban Granström (S).