Nyköping upprättar plan för nödvatten

Om vattentäkten i Nyköping slås ut räcker inte nödvattenutrustningen ens ett dygn. Nu skapar kommunen en plan för att garantera de mest utsatta invånarna i Nyköping och Oxelösund dricksvatten om försörjningen havererar.

Nyköping Vatten har fått i uppdrag att se över antalet nödvattentankar och annan utrustning som behövs om vattentäkten slås ut.

Nyköping Vatten har fått i uppdrag att se över antalet nödvattentankar och annan utrustning som behövs om vattentäkten slås ut.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2019-06-18 09:33

Skulle en smitta sprida sig i dricksvattentäkten eller en brand slå ut vattenverket i Högåsen krävs en plan för att förse de allra mest utsatta med dricksvatten.

– Det behövs en plan för väldigt omfattande vattenbristscenarion, så att vi är förberedda. Det är inte jättesannolikt, men det kan hända, säger Patrik Kullman, chef vid räddningstjänsten.

Utrustning finns för att förse delar av kommuner med dricksvatten vid exempelvis läckor.

– Men om alla abonnenter blir utan dricksvatten blir det kris för kommunen. Vi behöver vara förberedda om det skulle inträffa. Dricksvatten är en samhällsviktig funktion som behöver skyddas.

Om dricksvattentäkten i Yngaren som försörjer både Nyköping och Oxelösund med dricksvatten skulle slås ut räcker inte utrustningen för att leverera vatten till alla abonnenter ens i ett dygn.

Redan första dagen behöver utrustning lånas in från andra kommuner.

– Därför behöver vi en prioriteringsordning, förklarar VA-chef Mats Lindberg.

I den prioriteringslista som fastslogs av kommunstyrelsen i måndags ska äldreboenden och deras kök samt Nyköpings lasarett få vatten allra först. Här finns särskilt utsatta grupper som behöver vatten för att inte deras liv och hälsa ska hotas. Därefter ska dricksvatten säkras för bostäder i de områden där det bor flest människor. Ingen ska behöva ha längre än 500 meter till en nödvattentank i tättbebodda områden. Även Kriminalvården hamnar i samma prioriteringskategori som bostäder.

Längre ner på prio-listan finns förskolor och skolor. Men elever som går på högstadiet och gymnasiet prioriteras inte, då de anses klara sig utan särskilt stöd.

Nyköping vatten har fått i uppdrag att inventera behovet av vattentankar för att kunna förse de prioriterade verksamheterna och hushållen med nödvatten i upp till tio dygn.

Om Nyköping skulle vara utan vatten i mellan tre och tio dygn kan det finnas behov att hitta vatten i en alternativ vattentäkt. Det är något som har letats efter i många år, men hittills utan resultat.

– Det är Nyköping Oxelösunds vattenverksförbund som har det uppdraget. De har hållit på i många år, det verkar svårlöst, säger Mats Lindberg.

Och skulle vattentäkten vara ur funktion i mer än tio dygn behövs definitivt en alternativ källa. Det kan röra sig om en alternativ vattentäkt eller en avsaltningsanläggning för att kunna dricka vattnet i Östersjön.

Prioriteringsordning i fall vattnet uteblir

1A (de allra mest sårbara i samhället): Äldreboenden och demensboenden, kostenheten på äldreboenden samt lasarettet. Bör ha vatten inom fyra timmar.

1B (de mest sårbara, men som bedöms klara sig något längre): Hushåll i de mest tätbefolkade områdena samt Kriminalvården. Bör ha vatten inom åtta timmar.

2 Förskolor och skolor upp till årskurs sex. Bör ha vatten inom tolv timmar.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!