Ölstaden Nyköping växer fram på kartan

Lokala profiler hyllas och globala hårdrocksband sätter sina loggor på öl från Nyköping. Två små bryggerier – några hundra meter från varandra – brygger öl med kaxig attityd. En svensk öljätte gör det också men under annat namn.

Jonas Kandefeldt, med ett förlutet på både Spendrups och Nils Oscars, ser att Nyköping tar allt mer plats på ölkartan.

Jonas Kandefeldt, med ett förlutet på både Spendrups och Nils Oscars, ser att Nyköping tar allt mer plats på ölkartan.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-08-06 05:38

– Vi var först av alla att sälja slut, säger Jonas Kandefelt, Nyköping brewing.

Han och kollegorna var nere på en ölfestival "Matverkstaden" i Malmö under helgen. Det kom dubbelt så mycket människor som beräknat och alla inbjudna bryggerier tömde sina tält. 

undefined
Ölmässigt ser Kandefeldt att klassiska produkter som pilsner och lager dyker upp i framtidsspaningen. De mer smakrika ölen börjar tappa lite fart, tror han.

Bara att bli tillfrågad att delta var stort för Kandefelt. Nyköping brewing var en av tre svenska små bryggerier, resterande åtta bryggerier kom från Europa.

Han är fullt medveten att deras åtgång av öl och att runt tvåtusen människor potentiellt förstått att Nyköping brygger öl inte räcker för att sätta Nyköping på ölkartan. 

Men det finns fler tecken. 

Grannbryggeriet Nils Oscar har radat upp flaskor med loggor från världsband så som Iron Maiden, Motörhead och Slayer, under åren.

undefined
Sasse Sepehrazar och Jonas Kandefeldt vill hylla det superlokala. När staden profilerar Gert Fredriksson och Birgitt Cullberg med statyer, sätter bryggeriet streetkändisar på burken.

Kandefelt ser att det finns ett klart intresse för Nyköping som ölstad. 

– När vi pratar med kunderna blir de nyfikna och vi pratar om att vi ligger vid Nyköpings hus. Vi står och marknadsför Nyköping hela tiden, vilket är tanken, säger han.

Fast inte till vilket pris som helst. 

Bryggeriet ägnar sig också åt att kritisera kommunen. Det tydligaste exemplet är deras storsäljar "Nyköping lager". På burken finns referenser till "Bo i Nyköping"-kampanjen och Brandkärr.

– Det är en liten armbåge i sidan på kommunen, säger han.

Kritiken rör att reklamkampanjen enbart fokuserat på havet. De tycker att "orten", alltså Brandkärr också borde vara något att vara stolt över. Det är kollegan Sasse Sepehrazar som står för den grafiska delen och han är uppväxt i stadsdelen.

Att det går bra för bolaget tror han handlar om att de kan – och att de vågar – sticka ut hakan. Både i ölval och etiketter. Deras öl "Kristi brew" är ett sådant exempel som anspelar på den nationella antihjälten "Kristi brud".

Varför har ni ingen ekologisk öl?

– När vi startade var det en pandemi och det var mycket annat att fokusera på. Ekologisk hantering är ändå ett antal certifieringar och sådant. Vi är inte emot det på något sätt. 

Han visar att de försöker återbruka fat, istället för att köra engångsförpackningar.   

undefined
Att hålla rent i faten är centralt och något Alexandra Sadlos från Krakóws bryggeriskola delvis jobbar med i Nyköping.

Bolaget visar röda siffror för 2021 men Kandefelt är inte orolig på lång sikt. När pandemin släppte pekar allt spikrakt upp och företaget vill satsa hårdare nu. Speciellt är det lokalen som ligger parallellt med ån som de vill utveckla.

– Det kan bli livemusik där. Det finns sådana tankar, säger han.  

undefined
Korn är den central ingrediensen i öl. Genom att första kicka igång groprocessen och sedan rosta fröna så skapas malt.

Trotts de ljusa tiderna finns det hot.

Ölgiganter tornar upp i horisonten eftersom vissa stora bryggerier ägnar sig åt "craftwashing", enligt Kandefeldt. Alltså att sälja produkter som "låtsas" vara gjorda i små lokala bryggerier men som produceras av marknadsledande bolag. Det blir en snedvriden konkurrens, anser Kandefelt.

Han tar som exempel Brutal brewing. Kandefelt tror inte att så många känner till att ölen med de moderna etiketterna är en del av Sveriges största bryggeri, Spendrups.

Han har inga synpunkter på hur storbryggeriernas öl smakar - snarare tvärtom - han tycker många stora bryggerierna är duktiga ölbryggare. Det han ogillar är det är svårt att se på burkar och flaskor att de är gjorda i ett stort bryggeri. Han vill att det ska vara tydligt att förstå om ett öl producerats i ett stort bryggeri eller i ett litet. 

Jonas Kandefelt sitter dessutom med i styrelsen till Sveriges oberoende bryggerier, som bland annat jobbar för att det ska finnas en tydlighet runt vem som ligger bakom en ölprodukt.

undefined
Vissa öl lagras på ekfat. Exakt hur de blir vet inte ens bryggarna själva. "Det kan bli ett suröl?"

På Spendrups alkoholfria öl "A ship full of IPA" finns som exempel inte Spendrups skrivet någonstans utan det står Brutal brewing AB. Bolaget Brutal Brewing AB ingår i en koncern med 18 andra bolag där moderbolaget är just Spendrup Holding AB.

På nätet är det däremot tydligare att Brutal brewing är en del av Spendrups. Alla produkter säljs in under samma hemsida som moderbolaget Spendrups. Där står det att Brutal brewing är "vår bryggeriverkstad". 

undefined
På etiketten till "A ship full of IPA" står det att ölet bryggs av Brutal brewing som är en del av Spendrups.

Andra välkända öl som Spendrups ligger bakom är Pistonhead. Den ölen finns också under moderbolaget Spendrups sajt men har dessutom en helt egen hemsida på engelska, där det inte framgår tydligt att ölet är en del av Spendrups.  

Rose-Marie Hertzman är presschef på Spendrups. Hon är inte intresserad av att bemöta kritiken. 

– Vi har inga kommentarer till det. Det är en ickefråga, säger hon. 

Så bryggs öl

Ölbryggning delas upp i flera steg och först kommer mältning vilket innebär att sädeslagets korn läggs i blöt för att gro och bilda socker. Sedan torkas det och då kallas det malt.

Malten krossas, blandas med varmt vatten och blir till mäsk. Sedan tillsätts humle som gör ölen besk, så kallad vörtkokning

Tillsättning av jäst får sedan vätskan att bilda alkoholen, alltså jäsning. Sedan filtreras den om det inte ska bl ett färsköl. Slutligen pastörisering för att ta död på mikroorganismerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!