Kan inkvartera 50 flyktingar om ett par dagar

Nyköpings arenor har fått fram 50 evakueringsplatser till ukrainska flyktingar. "Om det verkligen blir panik så löser vi det också."

"Vi har slagit knut på oss själva tidigare och kan göra det igen om det handlar om folk i nöd som behöver hjälp", säger Lasse Persson som är verksamhetschef vid Nyköpings arenor.

"Vi har slagit knut på oss själva tidigare och kan göra det igen om det handlar om folk i nöd som behöver hjälp", säger Lasse Persson som är verksamhetschef vid Nyköpings arenor.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-03-11 20:00

– Om det kommer 50 flyktingar så fixar vi det, men om det verkligen blir panik så löser vi det också. Vi har slagit knut på oss själva tidigare och kan göra det igen om det handlar om folk i nöd som behöver hjälp, säger Lasse Persson som är verksamhetschef på Nyköpings arenor.

Under torsdagen gick en förfrågan ut till de sörmländska kommunerna om att snarast få fram evakueringsboenden för ukrainska flyktingar. Nyköpings arenor har meddelat att de från den 15 mars kan ha 50 platser klara. Ett troligt scenario är att det handlar om madrasser på golvet i exempelvis en sporthall. Men Lasse Persson hintar om att de skulle kunna ha möjlighet att inkvartera betydligt fler – om det verkligen kniper.

– Vi har inte fått någon skarp förfrågan än utan står stand by så länge och jag läste ju i tidningen att kommunen även fått fram lägenheter till flyktingar på äldreboendet Myntan, säger han.

undefined
Sedan den ryska militärens fullskaliga invasion för drygt två veckor sedan har, enligt FN:s migrationsorganisation IOM, fler än 2,5 miljoner människor flytt från Ukraina. Många av dem har tagit sig till grannlandet Polen.

När länsstyrelsens integrationssamordnare Alina Treijner gör en sammanställning över hur många evakueringsplatser som de sörmländska kommunerna fått fram på kort varsel räknas de till 580 platser, fördelade på alla nio kommuner.

– I dagsläget inväntar samtliga kommuner en kontakt från Migrationsverket rörande detaljer för ankomst och dylikt. Jag har inte fått kännedom om att någon blivit kontaktad än – det vill säga inga planerade ankomster är beslutade vid lunchtid på fredagen, säger Alina Treijner.

Lasse Persson vill inte peka ut någon av Nyköpings arenors lokaler som redan nu blivit avsatt till flyktingar.

– Det beror helt och hållet på vilka scenario det blir – om det kommer en grupp på tio personer eller flera hundra. Vi har ju en stor anläggning på 41 000 kvadratmeter med allt från hockeyns VIP-lounge till den stora multihallen. Samtidigt vill vi ju att den övriga verksamheten ska fungera så långt som möjligt, säger han och pekar på att de inte blivit tagna på sängen.

– Sedan några år tillbaka har vi jobbat intensivt med krisplanering inom Nyköpings arenor och har en färdig plan – oavsett om det handlar om flyktingmottagande eller någon annan kris i samhället.

Just nu är det ungefär 4  000 ukrainska flyktingar som kommer till Sverige per dag. Enligt Migrationsverkets prognos kan det komma upp till 200 000 flyktingar från Ukraina till Sverige fram till halvårsskiftet. I Migrationsverkets lägstascenario handlar det om 27 000 flyktingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!