Nyköpings-förening bäst i landet: "Överväldigande"

En bostadsrättsförening i Oppeby har prisats för att vara den mest hållbara föreningen i landet. Med nya lampor, solceller och trämaterial har de blivit både mer miljövänliga och sociala.

Peter Strandberg (ordförande), Mats Dellrud, Carin Björlingh och Bengt Christiansen i Oppeby är mycket glada och överväldigande över utmärkelsen för mest hållbara bostadsrättsförening.

Peter Strandberg (ordförande), Mats Dellrud, Carin Björlingh och Bengt Christiansen i Oppeby är mycket glada och överväldigande över utmärkelsen för mest hållbara bostadsrättsförening.

Foto: Sarah Olsson

Nyköping2023-12-07 19:12

300 bostadsrättsföreningar från hela landet nominerades, men det var bostadsrättsföreningen Brf Stallet Oppeby som tog hem Riksbyggens pris för mest hållbara bostadsrättsförening.

– Det känns överväldigande, säger Bengt Christiansen, en av personerna i styrelsen.

I motiveringen står bland annat: "Brf. Stallet Oppeby har visat på ett stort engagemang och genomfört åtgärder i sin bostadsrättförening som medfört ett flertal positiva effekter, såväl ekonomiska, sociala och miljömässiga".

undefined
Peter Strandberg visar diplomet föreningen fått av Riksbyggen.

Bostäderna i föreningen är från 1970 och består av 276 lägenheter. Mats Dellrud, som också sitter i föreningen styrelse, berättar att de arbetat utifrån tre perspektiv för att förbättra området: ekonomi, ekologi och socialt. Som ett exempel berättar han hur det gick till då ett antal balkongplattor behövde bytas.

– Från början skulle de vara i gjuten betong, men vi bestämde att istället göra dem i trä, säger han och förklarar att de på det sättet fick en positiv effekt på alla tre områden:

– Föreningen sparade fyra miljoner kronor, trä är mycket bättre för klimat och miljö och höjden på balkonggolvet höjdes också så att det hamnade i nivå med inne-golvet, vilket gör att personer med rullator kan rulla ut direkt på balkongen och prata med folk ute på gatan.

undefined
Bengt Christiansen visar var föreningen bytt ut gamla lampor mot nya energisnåla LED-lampor.

I övrigt har föreningen bland annat installerat solceller, bytt utomhusbelysningen till LED-lampor och gjort om delar av de stora grönytor som finns i området till ängsmarker, där det nu växer klöver och andra blommor.

De genomför också regelbundet undersökningar och enkäter för att höra vad de boende önskar. Den senaste angående parkeringsplatser utmynnade i många olika synpunkter och resultatet blev till slut 12 laddplatser för elbilar, några husvagnsplater samt fasta bilplatser.

undefined
I föreningslokalen träffas alla som vill för fika en gång i månaden. Här finns också gym och bastu.

Så här i jultider har de även förändrat hur de hanterar julgranarna. Tidigare placerade Riksbyggen med hjälp av en skylift ut uppåt sex meter höga granar på var och en av de fem gårdarna. Föreningen har skalat ned formatet och ordnar istället med egna, mindre julgranar som de sätter upp och pyntar tillsammans gårdsvis.

– Samtidigt har vi ett litet glöggmingel och då blev det lite socialt också, berättar Carin Björlingh.

undefined
Istället för att som tidigare ha jätte-julgranar som behövdes tas in med skylift, har föreningen bytt till mindre granar som de boende på varje gård hjälps åt att sätta upp tillsammans. I samband med detta har de glöggmingel och umgås.

Vad har ni för tips till andra föreningar för att bli mer hållbara? 

– Våga! säger Peter Strandberg.

– Ja, och lyssna på de boende. Vad de har för åsikter, säger Bengt Christiansen.

Karta: Oppeby gård 5B
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!