Invasiva växter i Nyköping "De växer vanvettigt snabbt"

I år genomför Nyköpings kommun en omfattande inventering av invasiva arter på den kommunala marken i Nyköping. Värst är Blomsterlupinen och den ökända parkslide.

Stefan Andersson och Malin Andersson tittar på jättebalsaminen som har spridit ut sig ordentligt vid kraftverket.

Stefan Andersson och Malin Andersson tittar på jättebalsaminen som har spridit ut sig ordentligt vid kraftverket.

Foto: Malin Stenberg

Nyköping2022-07-02 05:49

– Lupinen har vi hittat på över hundra ställen, men därefter kommer parkslide, säger Malin Andersson.

Naturvårdsverket har genom länsstyrelsen bidragit ekonomiskt till kommunens inventering. Växterna som fokuserats på i inventeringen är blomsterlupin, parkslide, jätteloka, björnloka och Jättebalsamin. Man inventerar var växterna finns och hur omfattande deras spridning är. De arter som förekommer mest i kommunen är blomsterlupin, men därefter kommer parkslide, växten som är ökänd för dess förödande rotsystem.

– Parkslide är som ett monster, om man försöker bekämpa den riskerar den att sprida sig ännu mer och bli mycket värre, säger Malin Andersson.

Stefan Andersson berättar att kommunen tar emot många samtal från personer som undrar hur man ska bli av med parkslide.

– Då är ju den tråkiga sanningen att det är jättesvårt, säger han.

Vad man ska göra om man har hittar parkslide är en svårbesvarad fråga. Vill man bli av med den helt måste man gräva upp den och hela rotsystemet. Men då den har ett så stort och omfattande rotsystem råkar man ofta i stället sprida den ytterligare. 

– Kommer det bara något litet gram av rotsystem med i jordkoka som man tappar någon annanstans så kan den etablera sig där också. Så det är väldigt viktigt att inte spilla någonting när man gräver upp den, säger Stefan Andersson

Det viktigt att kontrollera på naturvårdsverkets hemsida hur man bäst hanterar parkslide. Det är också viktigt att man gör sig av med jorden på rätt sätt om man väljer att gräva upp växten. Växten och jorden måste kapslas in och sedan lämnas in på en återvinningscentral som brännbart avfall. Samma sak gäller för alla invasiva växter så som blomsterlupin, jätteloka och jättebalsamin. Det är alltså jätteviktigt att dessa inte slängs på komposter eller rishögar.

Nästan alla invasiva växter är importerade från andra delar av världen. Det gäller även för parkslide, jättebalsamin och blomsterlupin. De är vackra växter man avsiktligt planterat men som sedan har fått spridning i den svenska naturen. Ett exempel är den invasiva blomsterlupinen som trots den skada den gör fortfarande är populär i trädgårdar.

– All import och utplantering som sker idag av kan ses som en tickande bomb, det dröjer ofta länge innan växter blir invasiva, säger Stefan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!