Tidningen kunde i början av maj visa hur kommunerna i länet och Region Sörmland diskuterat hur de skulle svara på förfrågningar från journalister. Tidningens reporter hade begärt att få ta del av uppgifter om smittspridningen av covid-19 inom kommunens äldreomsorg.
Förfrågningarna ledde till en mejlkorrespondens mellan bland andra kommuncheferna i länet och med Region Sörmland. I mejlväxlingen diskuterades hur kommunerna skulle svara på journalisternas frågor. Frågan diskuterades också på ett möte mellan kommunernas kommunikationschefer och Region Sörmlands kommunikationsdirektör. På mötet slogs det fast hur kommunerna skulle svara på begäran. Man enades också om att vänta med att svara tidningens reporter.
Eva Burman, chefredaktör för tidningarna i Sörmlands Media, där Södermanlands Nyheter ingår, anmälde hanteringen till Justitieombudsmannen, JO. JO i sin tur har ställt en rad frågor till kommunerna – frågor som Nyköpings kommun nu ska besvara.
Två av frågorna handlar just om diskussionerna mellan kommunerna och regionen kring journalisternas frågor: "Fanns det en överenskommelse eller samsyn mellan kommunerna och regionen om att avslå begäran med hänvisning till vissa bestämda skäl?" frågar JO, som även undrar om det fanns en sådan samsyn eller överenskommelse om att vänta en viss tid med att lämna besked till tidningens journalist.
Enligt förslaget till svar, som politikerna alltså ska ta ställning till på måndag, är svaret på de båda frågorna från JO nej. Det fanns ingen samsyn eller överenskommelse, enligt kommunen.
I ett mejl till övriga kommunchefer i länet och till regionen med anledning av tidningens begäran skrev Nyköpings kommundirektör Mats Pettersson att "Vi bör kunna ge ett samlat svar" på frågorna. Men han tycker inte att detta ska tolkas som att det fanns någon överenskommelse kring om och hur begäran skulle avslås. I stället menar han att formuleringen syftar på en diskussion som kommuncheferna, regiondirektörer och länsrådet i Sörmland haft tidigare.
– Vi hade dagen innan begäran kom haft ett möte där vi, i inledningen av pandemin, diskuterade patientsekretess och den personliga integriteten kontra öppenhet. Frågan löstes inte där.
Enligt Mats Pettersson var det kring dessa frågor han efterlyste en gemensam hållning utifrån ett rättsligt perspektiv.