Nyköpings kommun vill lyfta innovation och hållbarhet

Ett 60-tal företagare slöt upp på höstens första företagslunch som hade innovation och hållbarhet som tema.– Vi vill inspirera alla att börja prata ännu mer om de här frågorna, sa Nyköpings näringslivschef Maria Karlsson.

Maria Karlsson, näringslivschef Nyköpings kommun.

Maria Karlsson, näringslivschef Nyköpings kommun.

Foto: Joachim Sorbe

Nyköping2019-09-20 10:03

Företagarna åt fläskytterfilé med potatis i Gästbudssalen på Nyköpingshus. De fick lyssna på Martin Lidstrand, vd på Trifilon AB och Karin Sundby, medgrundare av Ideando AB och Miljötratten som berättade om innovativt företagande och hållbara lösningar.

Trifilon utvecklar nya klimatsmarta material till plastindustrin och leder branschen för biokompositer. Företaget har vunnit prestigefyllda priser och jobbar med ett hundratal tillverkare och varumärken världen över.

Karin Sundby är en av initiativtagarna till Restabudet. Hon jobbar med hållbar produkt- och idéutveckling. Miljötratten har hittills anammats av nära 100 kommuner.

Företagsluncherna i Nyköping arrangeras av kommunens näringslivsenhet. Höstens luncher hålls på Nyköpingshus. Per Karlsten driver Nyköpingshus Konferens, Festvåning, Restaurang & Catering:

– Det är ju jättebra för mig ur flera aspekter. Jag gillar hertig Karl och den perioden när slottet verkligen var ett slott och en maktfaktor. Han var en entreprenörernas entrepnör. Det var så han byggde upp sitt hertigdöme. Att få samlas i sån här historisk miljö och prata om företagsfrågor är helt klockerent för mig.

Martin Lidstrand menade under panelsamtalet på företagslunchen att näringslivet har det yttersta ansvaret för övergången till ett mer hållbart samhälle.

– När man tillverkar saker som någon ska konsumera handlar det om att man tar hänsyn till hela livscykeln, hur man gör sin produkt och vad man gör sin produkt av. I dag tillverkas mycket utan hänsyn tagen till hur det ska återvinnas.

Även Karin Sundby ansåg att näringslivet spelar en mycket viktig roll, men att det behövs både morötter och piskor.

– Politiken behöver sätta spelreglerna genom lagstiftning för att det finns vissa företagsbeslut som är svåra att ta om man inte har en tydlig spelplan. Sedan är det viktigt för näringslivet oavsett var man är verksam att vara pådrivande och inse att det här är framtidens konkurrensfaktor. Om vi inte blir bäst på det här kommer vi inte ens att vara med i matchen om tio år.

Kent Nyman, chef för Tekniska divisionen, berättade att Nyköpingsborna har blivit väldigt bra på förpackningsinsamling.

– Vi har även där en lång väg att vandra, men Nyköpingsborna har blivit jätteduktiga på förpackningsinsamling, sa han och fortsatte:

– Uppföljningar har visat att när det sker förpackningsinsamling nära fastighetsgräns/bostad är andelen ännu högre. Det har nu lett till att det har kommit en ny förordning som ska implementeras med att möjliggöra förpackningsinsamlingar bostadsnära.

Paneldeltagarna fick även tipsa företag om vad de kan göra för att bli mer hållbara.

– Bästa stalltipset är att varenda verkamhet går igenom sitt klimatavtryck och gör upp en plan för hur vi ska dra vårt strå till stacken och halvera vårt utsläpp årtionde efter årtionde.

Kent Nyman tipsade om att använda den väldigt naturliga produkt som kommer från Nyköping Vatten.

– Vi har utmärkt kranvatten från Högåsen. Både privatpersoner och företag kan sätta fram vatten från kranen! Det är superbra och det är miljörätt.

Företagsluncher i höst

18 september, Charlies restaurang, Oxelösund.

25 september, Nyköpingshus.

16 oktober, Charlies restaurang, Oxelösund.

23 oktober, Nyköpingshus.

20 november, Charlies restaurang, Oxelösund.

27 november, Nyköpingshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!