Nyköpings krav mot regeringen: Besluta om slutförvar nu

Regeringen måste snabbt fatta ett beslut om slutförvar för kärnbränslet – annars kan konsekvensen bli att kärnkraftverk måste stänga, varnar Nyköping och landets övriga kärnkraftskommuner.

Det planerade slutförvaret i Östhammars kommun. Strålsäkerhetsmundigheten och Östhamar har sagt ja. Nu måste regeringen komma till skott, anser Nyköpings kommun.

Det planerade slutförvaret i Östhammars kommun. Strålsäkerhetsmundigheten och Östhamar har sagt ja. Nu måste regeringen komma till skott, anser Nyköpings kommun.

Foto: Lasse Modin/SKB

Nyköping2021-05-05 10:33

Frågan om ett slutförvar för det svenska kärnbränslet har stötts och blötts under många årtionden. Nu börjar frågan bli akut, larmar Kärnkraftskommunernas samarbetsorganisation (KSO), där Nyköpings kommun ingår.

För närvarande förvaras kärnbränsleavfallet i mellanlagret i Oskarshamn (Clab). Där finns plats för totalt 8 000 ton avfall. I december 2023 kommer det att vara fullt.

Det finns planer på att bygga ut Clab så att det kan ta emot 11 000 ton kärnbränsleavfall. Men Oskarshamns kommun säger nej, så länge det inte finns en tidsplan för slutförvaret, berättar Carl-Åke Andersson, en av Nyköpings representanter i KSO.

– Oskarshamn vill inte riskera att mellanlagret blir något slags slutförvar, säger han.

För drygt tio år sedan ansökte Svensk Kärnbränslehantering om att få bygga ett slutförvar i Forsmark i Östhammars kommun. År 2018 sa Strålsäkerhetsmyndigheten ja till planerna. Förra året sa även Östhammars kommun ja.

Nu återstår ett regeringsbeslut. Kommer det inte snart kan den yttersta konsekvensen bli att kärnkraftsverk måste stänga, varnar Carl-Åke Andersson.

– Kärnkraftverken måste kunna förvara kärnbränsleavfallet någonstans. Är Clab fullt blir det problem, säger han.

Nyköping är medlem i KSO på grund av Studsviks kärntekniska anläggning i kommunen. Övriga medlemmar är kommunerna i Kävlinge, Östhammar, Oskarshamn och Varberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!